Sokat jótékonykodik?

Mága Zoltán hegedűművész megállás nélkül járja a világot, idehaza is előre megtelt a koncertnaptárja, és nem feledkezik meg azokról sem, akik segítségre szorulnak.

InterjúBorzák Tibor2008. 12. 04. csütörtök2008. 12. 04.
Sokat jótékonykodik?

– Karácsony közeledtével jótékonykodik?
– Ez nálam nem ünnep kérdése. Egész évben fontosnak tartom, hogy segítsek azokon, akik arra rászorulnak. Több ezer ember keres meg levélben, telefonon vagy személyesen. Abban igaza van, hogy karácsony táján felerősödnek a segélykérések. Az idén eddig negyven tonna élelmiszert osztottam szét hátrányos helyzetű családok és nyugdíjasok között, hamarosan újabb három kamiont indítok útnak.

– Milyen kérésekkel találják meg önt?
– Szívszaggató leveleket kapok, amikor egyiket-másikat olvasom, könny szökik a szemembe. Egy szegény család például azt írta, ha csak kenyeret küldök nekik karácsonyra, azért is hálásak lesznek. Élelmiszerrel és ajándékokkal felpakolva kerestem fel őket…

– Miből telik a támogatásra?
– Jótékonysági koncertjeim bevételéből, külföldi turnéim napidíjaiból és a saját pénzemből. A kitüntetésekért járó összegeket sem tartom meg. A minap megkaptam a Budapestért díjat, illetve a budapesti Príma-díjat, a pénzt pedig a zsidó kórháznak, valamint őssejtbeültetésre váró beteg gyerekeknek, hátrányos helyzetű óvodáknak adtam.

– Nélkülözött valaha az életben?

– De még milyen sokat! Szüleim öt gyereket neveltek tisztességben, nagyon megdolgoztak azért, hogy mindig legyen étel az asztalon, s hogy mind az ötünket taníttassanak. Én tizenkét évesen kerültem Szolnokról a Rajkó zenekarba, amit tudok, azt ott tanultam meg.

– Amikor reflektorfényben áll, zúg a vastaps, eszébe villannak a szomorú emlékek?
– Mindig és mindenhol. Nem felejtettem el, hogy honnan jöttem. Én egyformán játszom gazdag királyoknak és szegény gyerekeknek. Legközelebb december 22-én a Parlament kupolatermében lesz jótékonysági fellépésem, szeretnék ezzel hagyományt teremteni, amint a január elsejei újévi koncertemmel is, amit a Papp László Budapest Sportarénában rendezünk meg.

– Meddig van tele a naptára?
– Már összeállt a jövő évi programom. Január 17-én Amerikába utazom, a magyar évad keretében egy holokauszt-ünnepségen hegedülök, utána India, Japán, Ausztrália és Dubai következik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek