Elfeledett rendszerváltás?

Visszajátszás címmel új sorozatot sugároz hétfő esténként az m1. A félórás műsor témája a húszéves rendszerváltás, melynek gerincét nemcsak korabeli dokumentumok, hanem személyes visszaemlékezések is alkotják. A szerkesztő-műsorvezető Erdős Gábor.

InterjúBorzák Tibor2009. 01. 09. péntek2009. 01. 09.
Elfeledett rendszerváltás?

– Húsz évvel ezelőtt történt Magyarországon a rendszerváltás. Vagyis évfordulós az ötlet?
– Egy közszolgálati televíziónak kötelessége számon tartani a fontos és kiemelkedő évfordulókat. A rendszerváltás a XX. századi magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, amellyel műsorként is érdemes foglalkozni.

– Igen nagyszabású vállalkozás lett ebből!
– A Visszajátszással egész évben képernyőn leszünk, minden hétfőn este látható egy félórás összeállítás. A rendszerváltás alapvetően megváltoztatta az életünket, miközben sok részletét mára elfelejtettük, vagy mindenki másként emlékszik rá. Érdemes tehát visszapörgetni az idő kerekét, és a történteket egy-egy aspektusból újra bemutatni. Pontos lenyomatát szeretnénk adni az akkori életünknek.

– Bírják szuflával a heti penzumot?
– Egy sorozat esetében ez sosem könnyű. Elhatároztuk az elején, hogy hetekre, hónapokra előre dolgozunk. Ez persze nem valósult meg tökéletesen, de azért az eddig eltelt négy hónap során amit lehetett, előkészítettünk, témákat kutattunk, szakanyagokat készíttettünk, riportokat csináltunk. Eddig négy-öt adást vettünk fel, s vannak biztonsági tartalékaink.

– Egy ilyen érdekes műsor miért az éjszakai órákban kerül képernyőre?
– A televíziózásban a műsorszerkezet kialakítása az egyik legnehezebb terület. Fő műsoridőbe csak olyan produkció kerülhet, ami nagyon széles közönséget vonz. Természetesen a Visszajátszást is igyekszünk mindenki számára fogyaszthatóvá tenni, de ez a műsor elvár a nézőtől egy kis munkát, odafigyelést, elmélyültséget. Semmiképp nem akarunk minőségi engedményeket tenni.

– Ezt a szilveszteri bevezető és a hétfői első adás is bizonyította. És miért tartja fontosnak a személyes hangvételt?
– Egyfajta kalauz leszek a sorozatban. Éppen 1989-ben kerültem a Magyar Televízióhoz. A rendszerváltás éve a magánéletemben is kulcsfontosságú, hiszen akkor házasodtam, és akkor született az első gyermekem, Ábel, akinek a születési anyakönyvében még a Magyar Népköztársaság felirat szerepel. Igaz, kihúzták belőle a nép szót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek