Meghódítjuk Amerikát?

Január 24-én kezdődik és tíz hónapon át tart New Yorkban és Washingtonban a magyar évad, mely az eddigi külföldön zajló kulturális rendezvénysorozatok közül a legnagyobb szabású. Erről kérdeztük Orsós László Jakabot, a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatóját.

InterjúBorzák Tibor2009. 01. 22. csütörtök2009. 01. 22.
Meghódítjuk Amerikát?

– Most Amerika fedezhet fel bennünket?
– Így is mondhatjuk. Nekünk már nem kell meghódítani Amerikát, hiszen komoly gyökereink vannak a tengerentúlon, elég csak Bartók Bélára utalni, vagy Kurtág György, Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a filmes Tarr Béla sikereire. Most még beljebb megyünk, újabb területeket foglalunk. Szeretnénk az érdeklődők figyelmét olyan művészekre is ráirányítani, akikről még nem hallottak az ott élők.

– Egyébként tudnak rólunk az amerikaiak?
– Ez változó, attól függ, kit kérdezünk. Akik a kultúrával foglalkoznak, azok nagyjából képben vannak. Különben az amerikaiak Magyarországot nemigen ismerik, mert nem annyira trendi ország. Ezzel a mostani, Extremely Hungary című programsorozattal éppen az a célunk, hogy szóba hozzuk és megmutassuk az értékeinket.

– Lesz közönség?
– A legnagyobb kulturális intézményeknek, például a Carnegie Hallnak masszív közönsége van, nehéz bevinni újabb rétegeket. Komoly kampányt kell folytatnunk a műsoraink érdekében, és meg kell találni a módját, hogy becsalogassuk az érdeklődőket.

– Ezért találták ki például a bajuszversenyt?
– Az elején ostoba ötletnek tűnt, de amikor láttuk, hogy milyen sokan jelentkeztek a felhívásunkra, kezdtük komolyan venni. A bajuszverseny győztese egy magyarországi utazást nyer. Vegyük úgy, hogy ez egy marketingfogás – kulturális közegben.

– A magyar évad védnöke Soros György és Kati Marton. Segítenek?
– Természetesen. A szervezés során nagyon sokszor találkoztunk. Hogy használhattam Kati Marton telefonregiszterét, az önmagában is óriási segítség volt. Soros György pedig anyagilag is támogatja a megnyitót, bár nem akartunk tőle pénzt kérni, csak eljött ennek is a pillanata.

– Mi lehet a hozadéka a magyar évadnak?
– Mindenekelőtt a sajtó és a közönség figyelme. S az, hogy a producerek, a rendezvényszervezők, a programigazgatók megismerik a magyar művészeti élet prominens képviselőit, és remélhetőleg később vissza is hívják őket újabb fellépésekre.

– Izgul?
– Csak azért, hogy minden programunk zökkenőmentesen menjen le, és a stábunk végig bírja energiával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek