Mosolygós vébénk lesz?

A köztévé legmosolygósabb sportriportere, Szántó Dávid egyetlen úszó aranyat jósol nekünk a javában zajló római „vizes” világbajnokságon. Úszóként kezdte, edzése közben önmagát közvetítette, ma pedig már minden mosolya Rómába vezet.

InterjúCsontos Tibor2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Mosolygós vébénk lesz?

– Hányadik világversenyéről közvetít?
– Ez a tizenharmadik, de szerencsére nem vagyok babonás.

– Ha annak idején korosztályos úszóbajnokként nem mászik ki a medencéből, hogy sportriporter legyen, most a versenyeit számolgatná?
– Nem voltam annyira tehetséges. Jól hangzik, hogy „korosztályos bajnok”, de tisztában voltam képességeim határával. Ha nem mászom ki, hanem öt-tíz évig nyüstölöm magam, akkor sem viszem többre az országos harmadik helynél.

– Így azt sem tudhatja, hogyan festene az úszók új csodadresszében.
– A csodadressz a kevésbé tehetségeseknek jó. Nekem például sokat segített volna…

– Állítólag edzések közben önmagát közvetítette. Hogyan kell ezt elképzelni?
– Az úszóedzések unalmasak. Az összes csempét megszámoltam edzés közben, és miután az ismert verseket elmondtam, közvetíteni kezdtem magamban, hol tartok a többiekhez képest.

– Ma pedig ott tart, hogy öné az úszóversenyek közvetítése.
– Imádni való ez a sportág, különösen, ha magyar sikert közvetíthetek.

– Minősítik-e utólag az úszók a közvetítéseit?
– Nem jellemző, épp az a baj, hogy túl jóban vagyok velük, nehéz róluk rosszat mondani, s ha mégis megteszem, szólnak. Nem kell becsukni a szemünket, ha valaki rosszul úszik, hanem elmondani: most ugyan gyengén teljesített, de lesz jobb.

– Jut ideje másra is, vagy csupán ingázik a szálloda és az uszoda között?
– Ez utóbbi. Sokan irigykednek, mennyi helyre eljutottam, de el kell hinniük, semmit nem láttam például Helsinkiből, Dublinból, Melbourne-ből. Az úszás melós sportág. Délelőtt előfutamok, majd a szállodában készülök a döntőkre. Egyetlen döntőre húsz-harminc percet, s ha egy napon nyolcat rendeznek, lehet számolni… Este a másnapi elődöntőkre jegyzetelek, amikből ugye jóval több van. Sajnos vagy nem, ennyire aprólékosan készülök.

– Knézy Jenőről mesélték, bárhol járt sportriporterként, söralátétet hozott haza. Önnek van hasonló világjáró kedvtelése?
– Tudtam Jenőnek erről a hobbijáról, de nekem nincs ilyen. Én képeslapot küldök haza, bármerre is járok.

– Magyar szempontból mosolygós lesz a római „vizes” vébé?
– Legalább egy aranyérmet nyerünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek