Áram fel, benzin le, gáz fel-le

Januártól 3,5 százalékkal drágul lakossági áram ára, éves szinte 10 százalékos emelkedés várható. A benzin mától három és fél évvel ezelőtti szinten kapható a kutaknál. A gáz ára viszont olyat csinálhat, mit még soha: előbb vélhetően drágul, aztán tavasztól olcsóbbodik.

IparkodóO. Horváth György2008. 11. 26. szerda2008. 11. 26.
Áram fel, benzin le, gáz fel-le

Jövő év elején 3,5 százalékkal kell többet fizetnie a lakosságnak és kisfogyasztóknak, közintézményeknek az áramért a rendszerhasználati díjakon keresztül - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke. Az áremelés mértéke csak a nem szabadpiaci szolgáltatói körre értendő, egész évben e körben 10 százalékos drágítással lehet számolni - jegyezte meg az elnök. Más fogyasztóknál, a szabadpiaci áramszolgáltatóknál akár 20-25 százaléknyi emelés is elképzelhető.

Az elnök szólt a földgáz piacról is. Mint mondta, annak árváltozásának mértéke pontosan még nem ismert, de annyi biztos: a földgáz a kőolaj árváltozását 9 hónapos késéssel követi a világpiacon. Azaz március környékén fordulhat elő, hogy a gáz ára követve a kőolajét esésbe kezd. Emlékezhetünk, hogy idén tavasszal, nyár elején a kőolaj hordójáért 140 dollárt is adtak a tőzsdén, most 50 alatti ár is előfordul. Kérdés persze, hogy nálunk mi lesz a gáz árral, ugyanis a kormány hathatós beavatkozásai miatt soha nem emelkedett olyan mértékben a lakossági gáz ára, mint azt a világpiaci ár indokolta volna. Emiatt a szolgáltatóknak kvázi vesztesége származott. Lehet, hogy tavasztól azzal szembesülünk, hogy a gázár nem csökken majd olyan mértékben, mint azt a világpiac árcsökkenés megengedné: így kompenzálhatók a korábbi kisebb mértékű emelések hatását a kormányzat. Bár ez ma még csak találgatás és még nem vettük figyelembe a forint és a dollár árfolyamának majdani változását, amely számottevően - akár akár 10 százalékkal is - módosíthatja az árváltozás szintjét.

Viszonylagos vigyorral az arcán tankolhat viszont mától a tudatos vásárló: három és fél éve nem volt ilyen olcsó a benzin! A benzin átlagára 246 forint körülire, a gázolajé 275 forintra esett. A Mol legutóbb egy hete csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj árát. A benzin és a gázolaj ára az idén június 18-án érte el történelmi csúcsát: a gázolaj 335 forint, a benzin 317 forintba került.
És az áresésnek még nincs vége: szakértők szerint rövid távon a kereslet és az olaj, illetve a párlatok árának csökkenése miatt továbbra sem várható az üzemanyagok jelentősebb drágulása, sőt, inkább további mérséklődést vagy stagnálást jövendölnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek