A nap legjobb híre

A magyar gazdaság számára az egyik legfontosabb és leginkább hír érkezett ma Németországból: májusban – 16 év óta nem látott mértékben – bővült Európa legerősebb gazdasága. Ez reményt adhat arra, hogy a hazai termelés is megindul a lejtőn felfelé.

IparkodóO. Horváth György2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
A nap legjobb híre

Két májusi adat látott ma napvilágot: a német gazdasági termelésről és a hazai külkereskedelem alakulásáról szóló. Utóbbi egyértelműen a válság jegyeit hordozza: a kivitel értéke 1318 milliárd forintot (4649 millió eurót), a behozatalé 1186 milliárd forintot (4169 millió eurót) ért el. Euróban számolva a kivitel 24, a behozatal 32 százalékkal csökkent 2008 májusához viszonyítva - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Vagyis ezek a számok még nem tükrözik azt a meglepő adatot, miszerint a német hivatalos jelentések szerint az össztermelés 3,7 százalékot emelkedett májusban. Ez annál is kiugróbb hír, mert az elemzők várakozása csupán töredéke volt. Ez a növekedés 1993 óta a legnagyobb havi összehasonlításban, s annál is meglepőbb, ugyanis az áprilisi adat még 2,6 százalékos termeléscsökkenést mutatott.

A magyar termelő üzemeknek jó hír, hogy a legnagyobb növekedés az autóiparban és az autóalkatrész-gyártásban volt kimutatható. Májusban a rendelésállomány 4,4 százalékkal volt nagyobb, mint áprilisban, ami 2007 óta eltelt idő rekordja. Dinamikusan bővült a német ipari szektor, 5,1 százalékkal, ugyanakkor a fogyasztási cikkek előállítása mindössze 0,6 százalékkal bővült. Az építőipar 3,2, az energiaszektor 3,8 százalékkal növekedett.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek