Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kis telepét akarta helyreállítani negyven szürke marhájának a füzesabonyi őstermelő, és pályázott. Ma többszörösére nőtt állományát már szinte mindennel ellátja.
Kép: Bugac, 2004. február 26. Tél Bugacpusztán. Az idei enyhébb telet kedvezett a ridegen tartott állatoknak a bugac pusztán. Szürkemarhák borjaikkal. Fotó: Ujvári Sándor, Fotó: Ujvári Sándor
A Kiskörétől karnyújtásnyira lévő Akolhát-pusztai telep rekonstrukciójára pályázott Ferencz Attila a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, hogy tenyészete, negyven szürke marhája számára téli szállást, karámokat, itatókat, oltófolyosót és egyéb szükséges segédépületeket építhessen. Mindezt sikerült is megvalósítania az elnyert 1,6 millió forintból. A beruházás befejezését egy évre vállalta, így egy összegben, ötéves fenntartási kötelezettséggel jutott hozzá a pályázati pénzhez. Induló vállalkozásának sikerét jelzi, hogy már száznál is jóval több állatot számlál a gulyája, de lesz ez még több is, ha a tervei úgy alakulnak, ahogy szeretné.
- Az őshonos állatok után magasabb támogatást adnak, ráadásul a szürke marhának a húsán kívül a csülkét és bőrét is jelentős felárral lehet értékesíteni. - mondta a vállalkozó. - Az viszont tény, hogy nagyon időigényes, és félős embereknek nem ajánlott jószágokról van szó. Tenyészidejük például hosszabb, mint a normál vágófajtáké. Viszont igénytelenek, óriási bennük a szabadságvágy, hatalmas mozgásteret igényelnek, rideg tartásban télen a hóra ellenek. Aki ezzel foglalkozik, jól tudja, hogy mennyire veszélyesek a szarvai, még a marhatolvajok se mernek közel menni hozzájuk. Sokszor magam is óvatos vagyok, az oltásuk pedig még az állatorvos idegeit is próbára teszi.
- A szürke marha tenyésztésének éppen ezért vannak érvei, és ellenérvei egyaránt. - magyarázza az őstermelő. - Sokan még mindig idegenkednek tőlük, ám az utóbbi két-három évben egyre többen kedvet kaptak a tartásukhoz. Én arra számítok, hogy a piac kialakulásával, mondjam azt, tisztulásával, idővel még jobban beválik a kezdeményezésem. Erre a fajtára egyelőre inkább csak itthon van kereslet, s még a hazai feldolgozói és értékesítői háttér sem alakult ki igazán. Az én jószágaim szerencsére nem maradnak a nyakamon, az állataimat szinte teljes egészében a Koppány Hús Hungaricum Kft-nek adom el. Elvégre a szürke marha egészséges, tiszta, ízletes és koleszterinben szegény húsa valóban hungaricum.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu