Tényleg egészséges a mangalicazsír?

Csaknem félmilliárdot szánhat a mangalica rejtelmeinek kutatására egy konzorcium. Egészen az őshonos malacok génjeibe néznek, s nem mellékesen kiderítik, tényleg egészséges-e a mangalica zsírja. Kutatás-fejlesztésre az agrárium 8 milliárd forintot költhet.

Istállótól legelőigO. Horváth György2008. 12. 11. csütörtök2008. 12. 11.
Tényleg egészséges a mangalicazsír?

Biztos mangalicából van az a kolbász? – vajon hányszor tehette már fel magának e kérdést az egyre okosabb és odafigyelőbb vásárló. Nos, alig kell néhány évet várni és olyan módszer lesz kezünkben, mellyel kétséget kizáróan ki lehet szűrni az egyre népszerűbb őshonos sertésünk húsát nem tartalmazó hamisítványokat. Mert igen, - és ez most jó hír a fajta tenyésztőinek, hizlalóinak – a mangalicát is hamisítják.

De nem csak ez a célja annak a projektnek, amely hazai forrásból 485,3 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal (NKTH) pályázatán. A magyar mangalica minőségének garantálására 2009-2012 között kidolgozandó DNS-alapú vizsgálati módszer mellett feltárják az ősi fajta géntérképét, megvizsgálják mi lehet a tudományos oka – már ha igaz egyáltalán -, hogy a mangalica zsírja, szalonnája egészségmegőrző hatással bír. Emellett szövet és génbankot hoznak létre. Mindez segíthet a hungaricum fajta védelméhez szükséges jogszabályi környezet kialakításában, a hamisítások kiszűrésében.

A hírt Molnár Károly a kutatás-fejlesztésért felelős minisztérium és Gráf József az agrártárca vezetője jelentette be Emődön, az ország és a világ legnagyobb mangalica tenyésztő központjában, melyet a spanyol-magyar tulajdonban lévő Olmos-Tóth Kft. hozott létre. E cég integrálja egyébként az ország legnagyobb mangalica tenyésztési programját is: ma már összesen 40 ezer ilyen ősi fajta röfög az ország óljaiban.

Elsőként a biobankot alakítanák ki. A biobank az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza; kellően nagyszámú minta megfelelő rálátást nyújthat a fajta tulajdonságainak genetikai hátterének megértéséhez, lehetőséget ad az egyes fajták összehasonlításához.

Az így szerzett DNS-mintákból reprodukálható a mangalica génállománya, amely segítségével fel lehet kutatni az egyes fajtakülönbségek genetikai hátterét. Az eredmények arra is használhatóak lesznek, hogy a mangalica termékek eredetiségét igazolják. Lehetővé válik az is, hogy a mangalica vérvonal – akár kevert formában is – kimutathatóvá váljon egy-egy termékből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek