Mérges tehenészek itthon és Európában

A mai a tejágazat szereplőinek tiltakozásának napja volt. Budapesten két petíciót is átadtak a gazdálkodók, egyet az agrártárcának, egyet az Európai Unió Bizottságának magyarországi képviseletén adták át. A honi agrártárca egyetért a termelői követelésekkel. Közben Luxemburgban összeurópai tüntetést tartottak.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 06. 22. hétfő2009. 06. 22.
Mérges tehenészek itthon és Európában

Előbb a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtt, majd az Európai Unió Bizottságának magyarországi képviseleténél demonstráltak a tejtermelők, követelve, hogy a hatóságok tegyenek a tejárak másfél éve tartó zuhanása, az ágazat teljes ellehetetlenülése ellen.

Követeléseiket petíciókban foglalták össze, melyet az FVM-nek é a brüsszeli képviseletnek is átnyújtottak. Ebben olyan intézkedések meghozatalát kezdeményezik, amely rövid és hosszútávon is rendezi az ágazat helyzetét. Már hónapok óta az önköltség alatti áron vásárolják fel a tejet a termelőktől, így egyre kevesebb a hazai tehénállomány, a telepek rendre bezárnak, az állatokat exportálják, vagy vágóhídra viszik.

- Az agrártárca teljes mértékben támogatja a tejtermelők azon követeléseit, hogy az Európai Bizottság legalább a tevékenységük önköltségének fedezéséhez szükséges feltételeket teremtse meg – mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője az MTI-nek.

A gazdák – és számos tagállam agrárirányítása - elsősorban az unió tejágazati reformját hibáztatják. Követelik a tejkvóták befagyasztását, valamint a támogatások, illetve az export-visszatérítések növelését követelik Brüsszeltől.

A tejágazat nagyon súlyos, összeurópai problémával néz szembe, ami Magyarországon mintegy 10 ezer munkahelyet veszélyeztet - fejtette ki Dékány András, a demonstrálók petícióját hétfőn délelőtt átvevő Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkárt idézve.

Az Európai Unió állam- és kormányfői – köztük Bajnai Gordon miniszterelnök – éppen ezért haladéktalan beavatkozásra kérték fel a mindeddig hezitáló brüsszeli szakbizottságot – hangsúlyozta a szóvivő. Dékány András emlékeztetett: a magyar kormány 2009 januárja óta mintegy 2,5 milliárd forintot fordított a tejágazat stabilizálására, az állattartók költségeinek enyhítésére.
 

Ezek is érdekelhetnek