Csalók veszik el az őstermelők kenyerét

Becslések szerint a "piacozó" őstermelőknek csupán harmada kínálja saját portékáját a vásárlóknak; a többiek őstermelői igazolványukkal visszaélve ismeretlen eredetű termékeken próbálnak túladni. A termelők szerint sokan import árut sóznak a vásárlókra, de olyan "őstermelő" is akad, aki kicsomagolva teszi pultjára a hipermarketben vásárolt termékeket.

Istállótól legelőig2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Csalók veszik el az őstermelők kenyerét

– Országszerte egyre többen kínálnak kecskesajtot, sokasodnak azok a konkurensek is, akik - bár rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal – nem termelők. Egyesek külföldi portékát árulnak, mások tehéntejjel kevert kecsketejből készítenek sajtot – mondta el a vnegyed.hu-nak Galló János. A kiskunfélegyházi Galpesi Kecsketenyészet tulajdonosa azt állítja:  olyan konkurensük is van, aki a raktáráruházakban vásárolt sajtokat őstermelői termékként tukmálja vásárlóira. A viszonteladókkal pedig a valódi őstermelők nem tudják fölvenni a versenyt, hiszen a családi alapon gazdálkodók képtelenek negyven-ötvenféle terméket előállítani. – A vevők azt hiszik, hogy az őstermelők pultja olyan, mint egy bolt, pedig nálunk csupán néhány fajta áru kapható. Aki sokféle tejterméket árul, általában nem őstermelő – hangsúlyozza Galló.

A kiskunfélegyházi termelő huszonöt éve foglalkozik kecsketenyésztéssel, három éve pedig őstermelőként saját feldolgozót is létesített. Mintegy száz kecskét és hét tehenet tart, tejük egy részét korában felvásárlóknak adta el. Idén úgy döntött, maga dolgozza fel az összes alapanyagot. Piacozik és házhoz is szállít, ennek ellenére azt mondja, csak akkor tudná késztermékként értékesíteni összes kecsketejét, ha a „svindler" árusok eltűnnének a piacokról. Szakhatósági ellenőrzések híján erre nincs remény, pedig Galló szerint könnyen fennakadhatnának a rostán azok a piacozók, akik őstermelői igazolvánnyal igen, földterülettel és jószágokkal azonban nem rendelkeznek.

Galló János szerint egy kecskefarm és egy tejfeldolgozó beindításához legalább tizenöt-húszmillió forint tőke szükséges. Ebben benne van a jószágok, egy modern istálló, higiénikus fejőház, valamint a tejüzem kialakításának és felszerelésének (például csomagológép, üst) ára is. Az így előállított kecsketejet a szabadpiacon háromszáz-négyszáz forintért értékesíthetik az őstermelők, a felvásárlók pedig literenként száz-százharminc forintot adnak a termékért. A kecskesajt kilójáért körülbelül 2500-3500 forintot kaphat az őstermelő.

Ezek is érdekelhetnek