Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szakértők szerint a biomangalica "diadalmenete" mítosz csupán. Az öko-mangalicasertésből készült termékek borsos árát itthon és külföldön sem fizetik meg - nagyobb tételben szinte lehetetlen árában túladni az állaton. A hagyományos mangalica ugyanakkor jól fogy.
Kép: Háziállatok, pulyka, liba, baromfi, ló, tehénbika, szamár, mangalica, galamb, rackajuh, macska, kacsa. 2006.10.26. Fotó: Bohanek Miklós
Miközben a biomangalica alig kel el, a hagyományos mangalicára hazánkban és határainkon túl is intenzív kereslet mutatkozik – írja a vnegyed.hu. A három évig érlelt, négykilós mangalicasonkáért akát ötszáz-hatszáz dollárt is adnak Amerikában.
– A biomangalica nem keresettebb, mint a hagyományos mangalicasertés – szögezi le Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, a magyar piacon a legtöbb mangalicasertést feldolgozó Olmos és Tóth Kft ügyvezető igazgatója. Szerinte a piac jelenleg csak a hagyományos mangalicát fizeti meg. – Magunk is vásároltunk biomangalicát, ám tapasztalataink szerint sem a belföldi, sem a külföldi vevők nem fizetnek annyival többet a biotermékért, mint amennyivel az előállítása drágább.
Roszík Péter, a Biokonroll Hungária Kht. ügyvezetője így összegez: – A mangalica már önmagában is kuriózum, így a tenyésztők tapasztalatai szerint az öko minősítés nem növeli jelentősen az állat árát
Ez persze nem jelenti, hogy ne lehetne eladni a biomangalicát. Előfordulhat, hogy valaki jó áron értékesít egy-két állatot, ám száz darabra nem valószínű, hogy gyorsan talál vevőt. – Sokan mondják, hogy a biomangalica jó és szükség van rá, ám ez a keresleten nem látszik: a boltok nem igazán veszik, az emberek sem keresik a terméket – vélekedik Tóth Péter. A hagyományos és biomangalica ára közt élő állat esetén óriási a különbség: míg az „egyszerű” mangalica kilónként háromszáz-háromszázötven forintért talál gazdára, az ökológiai gazdaságban nevelt állat kilójáért négyszáz-ötszáz forintot is elkér a tenyésztő. Feldolgozott termékek esetén kisebb az árkülönbség: a szakember szerint húsz, maximum harmincszázalékos árelőnyt lehet elérni a biotermékeknél.
A hagyományos mangalica a közönséges sertéshúsnál is könnyebben és jobb áron értékesíthető. Vannak ugyanis olyan vevők, akik kifejezetten ezt a minőséget keresik. Ráadásul az eladónak nem kell megküzdenie az olcsó nyugat-európai importhússal, hiszen a mangalica kizárólag Magyarországon előállított termék. – A mangalicahúst átlagosan ötven százalékkal lehet drágábban értékesíteni, mint a hagyományos disznóhúst, egyes termékek vagy húsrészek esetén azonban kétszer annyit is kaphatunk érte, mint a közönséges sertésért – árulta el Tóth.
A magyar mangalica lassan az Egyesült Államokat is meghódítja, igaz, a hungarikum „kerülő úton” érkezik a tengeren túlra. – Mivel mi nem exportálhatunk friss húst az Egyesült Államokba, egy spanyol, amerikai engedélyekkel is rendelkező vállalatnak adjuk el a nyers mangalicahúst, aki érlelve, magyar mangalicaként szállítja azt tovább az Egyesült Államokba – részletezi az ügyvezető.
Úgy tűnik, a mangalicasonka az USA-ban is könnyen elkel, azoknak az ínyenceknek köszönhetően, akik kifejezetten a minőséget, a különlegességet keresik az élelmiszerekben. Tóth Péter szerint néhány ezer állat mindenképpen eladható az amerikai piacon, de valószínűleg ennél több mangalicatermékre is lenne majd vevő.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu