Sokan fejik a tejautomatákat

Egy hete automatából is lehet tejet vásárolni Gyomaendrődön. Egy napi 4500 liter tejet előállító cég így próbálja meg kikerülni a megalázóan alacsony árat kínáló feldolgozókat.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Sokan fejik a tejautomatákat

A példa nem egyedi, az utóbbi hónapokban az ország számos pontján állítottak üzembe tejautomatákat. A termelők ugyanis megelégelték, hogy a feldolgozók literenként 50-55 forintért veszik át a tejet, miközben annak önköltsége eléri a 90 forintot.

A szerkezet lényegében hasonló az italautomatához, csak itt folyamatosan hűtött (3-4 Celsius-fokos) tej folyik a pohárba vagy üvegbe. A reggeli fejés után a fehér nedű a tehenészetekből pár órán belül közvetlenül a fogyasztókhoz kerül, így nem a feldolgozók fölözik le a hasznot. A cég tehenészeti telepének vezetője elmondta, nem állnak meg ennél az egyetlen automatánál.


- Kétszáznegyven holstein-fríz fejőstehenünk van, naponta 4500 liter tejed adnak. Ennek legalább a felét szeretnénk közvetlenül eljuttatni a fogyasztókhoz, ezért az elkövetkező hetekben Gyomaendrődön, később pedig a környező városokban, Mezőberényben és Szarvason is több tejautomatát helyezünk el – tájékoztatta a beol.hu-t a telepvezető.

Békés megyében nem a gyomaendrődi tejautomata az első, Mezőkovácsházán már április elseje óta működik hasonló. Paulus Dijkstra és Sieuwke van Ruiten holland gazdálkodók telepítették a szerkezetet a belvárosban. A kezdeményezés sikerén felbuzdulva nemrégiben bővítették a hálózatot, két hete Kaszaperen és Tótkomlóson is felállítottak egy-egy automatát.

(fotó: 1.bp.blogspot.com)

Ezek is érdekelhetnek