Összeírják a disznókat

Az utóbbi néhány év harmadára csökkentette a háztájiban tartott disznók számát. Hogy pontosan mennyi röfög az ólakban, rövidesen kiderül, ugyanis egy uniós irányelv miatt most össze kell számolni őket.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 09. 27. vasárnap2009. 09. 27.
Összeírják a disznókat

Az illetékes hatóságoknak naprakészen tudniuk kell, hogy mennyi sertés van az adott térségben. Ezért a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok felhívják a sertéstartók figyelmét, hogy jelentsék le az állomány nagyságát, illetve azt is, ha megszüntetik a tartást. Ezt kell tenniük azoknak is, akiknél a háztájiban csak egy-két disznó röfög. A Tolna megyei főállatorvos, dr. Korzenszky Emőd szerint járványvédelmi, élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos a nyilvántartás, hogy például egy kolbászról akkor is lehessen tudni, hogy melyik állatból készült, ha azt a disznót háztájiban nevelték.

A nagyobb gazdaságok esetében a naprakész nyilvántartás már régen működik, a háznál tartott sertések esetében azonban miden bizonnyal jelentős eltérések is lehetnek a valóság és a rendelkezésre álló, akár több éves adatok között. Valószínűleg ugyanis jóval kevesebb ma már a háztáji disznó, mint korábban. Ezt a feltételezést támasztották alá a teol.hu által megkérdezett szakemberek is. Kasza Endre szedresi falugazdász elmondta, folyamatosan csökken a háztáji sertések száma.

Tapasztalatai szerint legfeljebb saját szükségletre tartanak sertést az emberek, esetleg a disznóvágási szezonban adják el falun belül a felesleget. Több kisebb húsbolt, húsfeldolgozó vezetője is úgy nyilatkozott, hogy nemigen tartanak már leadásra szánt sertést az emberek. Egy tolnai állattartó gazda elmondta: anyadisznójának szaporulatából néhány darabot felhizlal, családi szükségletre. A többit választási malacként eladja. Nem számolta ki, hogy mennyire éri ez meg, náluk mindenesetre fontos szempont a hagyományokhoz való ragaszkodás is: mindig élmény, ha egy-egy disznóvágásra összejön a család. Ő egyébként lassan már negyven éve tart disznót. A hetvenes években a leadott sertésekből befolyó bevételből vásárolta a szobabútorát. Ma már ez biztosan nem sikerülne neki.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége elnöke közölte: míg korábban 3 millió körüli háztáji sertés volt az országban, az állományt jelenleg már csupán szűk egymillióra becsülik, és folyamatos a csökkenés. E tendencia okaként elsősorban az értékesítési problémákat említette. Mint mondta, a kistermelők kiszolgáltatottak a kupeceknek, általában jóval kisebb árat kapnak a sertésért, mint a nagyobb gazdaságok. Sákán Antal szerint a megoldás termelői csoportok létrehozása lenne, amelyhez állami támogatást is lehet kapni. Jellemző azonban, hogy falun nincs olyan gazda, aki ezen önszerveződések élére álljon.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek