Mehet a szárnyas Amerikába!

Az amerikai hatóság feloldotta a még a 2006-2007-es H5N1 járványügyi helyzet alapján Bács-Kiskun és Csongrád megyékből származó szárnyasokra, baromfihúsra és tojásra bevezetett importkorlátozást.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 10. 05. hétfő2009. 10. 05.

Kép: Zákányszék, 2008. április 04. Rácz Sándor madarász egyik kedvenc madarával egy kakauduval játszik. Fotó: Ujvári Sándor

Mehet a szárnyas Amerikába!
Zákányszék, 2008. április 04. Rácz Sándor madarász egyik kedvenc madarával egy kakauduval játszik. Fotó: Ujvári Sándor

Az amerikai értékelés szerint Magyarország hatékony állategészségügyi ellenőrző és monitoring rendszerrel rendelkezik a H5N1 előfordulások kezelésére, az érintett megyékben H5N1 megbetegedést a korlátozó intézkedés bevezetése óta nem tapasztaltak, ezért alacsony a járványügyi kockázata a két megyéből származó baromfitermékek importjának.

Az intézkedés eredményeképpen a fenti időponttól kezdve az alábbi változások lépnek életbe:

- Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó feldolgozott baromfi behozatalához nem szükséges importengedély.
- Magyarország más régióiból származó feldolgozott baromfi esetén nem kell a szállítmányt olyan, a magyar állategészségügyi hatóságok által kiállított exportbizonyítványnak kísérnie, amely igazolja, hogy a termék olyan feldolgozóból származik, amely nem érintkezett Bács-Kiskunból vagy Csongrádból származó baromfival vagy baromfitermékkel.
- Engedélyezik a két megyéből származó hőkezelt baromfitermékek behozatalát a személyi csomagban.
- Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó élő szárnyast lehet az USA-ba szállítani, azonban az érkeztetés során az állatot bevizsgálják, és a karantén intézkedések is vonatkoznak rá, kivéve egy speciális engedély, illetve limitált engedély alapján történő diagnosztikai célú import esetét.
 

Ezek is érdekelhetnek