Totálisan digitális tévéadás

Módosította a magyar Országgyűlés a médiatörvényt: zöld utat adott a totális digitális kommunikációnak. A most megszavazott, digitális átállást szabályozó törvény keretében a különböző műsorterjesztési formák (földfelszíni, műholdas, kábeles, internetalapú) analóg rendszereit és szolgáltatásait digitális rendszerekre és szolgáltatásokra állítják át 2012-ig. Forradalmi változás, aminek megértéséhez csak két dolgot kell tudni: mi az analóg és mi a digitális?

KaleidoszkópValló László2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: Karácsonyi ajándék bevásárlás Plazma TV LCD TV televízió készülék lapostévé Media Markt mûszaki osztály áruhitel 2007.10.31. fotó: Németh András Péter

Totálisan digitális tévéadás
Karácsonyi ajándék bevásárlás Plazma TV LCD TV televízió készülék lapostévé Media Markt mûszaki osztály áruhitel 2007.10.31. fotó: Németh András Péter

Korábban az információt szövegek, képek és hangok formájában tárolták, olyan hanghordozókon, mint például a papír meg a mágnesszalag. Ezt az úgymond hagyományos adattárolási, illetve megjelenítési formát nevezzük analógnak. Napjainkban ennek helyét egyre inkább a digitális technika veszi át. Aminek a lényege, hogy az információt (szöveget, képet, hangot) számok formájában ragadja meg, azaz kódolja. Ez a számokkal kódolt információ végső soron olyan adatlánccá egyszerűsíthető, amely mindössze két értéket használ: a nullát és az egyet. És ez a dologban az igazán fantasztikus: nullával és eggyel leírható az egész világ! Pontosabban a nulla és az egy szinte végtelen számú kombinációjával. De minő szerencse: a nulla és az egy kiválóan megfelel az elektronikus tárolás és információtovábbítás céljainak, hiszen egy elektromos áramkörnek mindössze két, egymást váltogató állapotát kívánja meg: a „be” állást (amit az egyes képvisel) és a „ki” állást (amit pedig a nulla jelent). (Megjegyzendő, hogy a digitális információk ilyetén kódolása, tárolása, különválogatása, rendezése, egyszóval: kezelése a fölfoghatatlan számú adathalmazból csak számítógéppel lehetséges.)
A digitális adat nagy előnye az is, hogy viszonylag könnyű kezelni, másolni, tömöríteni. További előny, hogy digitális formában a szöveg, a kép és a hang ugyanazzal a módszerrel tárolható. De ha látni, hallani akarjuk az így tárolt, továbbított információt, azt vissza kell alakítani analóg formára, másképpen: dekódolni a számok formájában kódolt digitális tartalmat.
A mikroelektronika fejlődése lehetővé tette, hogy a korábbi analóg jeltovábbítás helyét a digitális vehesse át a televíziózásban is. Megszületett a DVB, egy olyan kép- és hangtömörítő eljárás, amely nemzetközi szabványra épül, és mindenféle műsorterjesztési formában (kábeles, műholdas, földfelszíni) továbbítja a digitális jelet. A digitális adás fogható a jelenleg használt antennákkal. (A műsorszórás további tökéletesítésével elegendő lesz egy 10 centiméteres botantenna is a kifogástalan vételhez.) A néző tökéletes minőségű képet lát, kiváló minőségű hangot hall, a műsort – mint a DVD esetében – menürendszerből érheti el, és akár több nyelv vagy feliratozás közül választhat. A digitális műsorszórással szinte korlátlan számú, országos lefedettségű adó indítható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek