Megbénító kalózok

Kezdetben volt a bunkó, a nyíl, a kard, majd jött a puska, az ágyú, egy nagy ugrás után a géppisztoly, aztán az atom, a napalm, a vegyi fegyverek, napjainkban pedig a hackerek hoznak új színt a hadviselésbe.

KaleidoszkópValló László2008. 04. 25. péntek2008. 04. 25.
Megbénító kalózok

Megjelenésük és összehangolt működésük kiberháborús viszonyokat teremt a világban, s ha egyszer „tűz alá” veszik egy ország informatikai rendszerét, az bizony föl is éghet, össze is omolhat. Mint ahogy kis híján összeomlott Észtország teljes online infrastruktúrája tavaly ilyenkor, azt követően, hogy az ország vezető politikusai eltávolították a szovjet katonai emlékművet a főváros, Tallinn központjából. Ezután indult a támadás: levélszemetek (spamek) áradata, az operációs rendszert megzavaró, lebénító kalózprogramok, hamis feladójú, értelmetlen adatcsomagok özöne zúdult az észtek számítógépeire: kormányhivatalok, bankok, vállalatok rendszereire a megzavarás, a túlterhelés, a teljes lebénítás szándékával. (Az észtek az oroszokat tették mindezekért felelőssé, noha bizonyítaniuk nem sikerült, az oroszok pedig következetesen tagadtak, tagadnak.)
A majd’ két hónapon át tartó informatikai ostromállapot az ország elevenébe vágott, ugyanis az észt számítógépes kormányzati rendszer híresen fejlett, a pénzügyi szolgáltatások döntő része náluk már az interneten zajlik, sőt még szavazni is lehet a világhálón az önkormányzati vagy az országgyűlési választások alkalmával. Észtország végül kiállta a próbát, de az eset maradandó, rossz emléket hagyott bennük. Úgyannyira, hogy az időközben alakult észt informatikai vészhelyzeteket elhárító szolgálat vezetője egy kiberháborús központ megalakítását kezdeményezte az észak-atlanti szövetség (a NATO) keretében. Azzal a feladattal, hogy a szövetség kormányai működjenek együtt az internetbiztonság erősítésében, harmonizálják a számítógépes bűnözésre vonatkozó nemzeti jogszabályokat, és egy átfogó, egységes, erős kibervédelmi szövetséget hozzanak tető alá. A NATO az ügy mellé állt, s jövőre már meg is nyitják a központot – Tallinban.
Amíg mások húzódoznak, hogy elismerjék kiberháborús akcióikat, addig az Egyesült Államok bátran vállalja az új fegyvernemet. Olyannyira, hogy az amerikai hadseregben őszre hivatalosan is hadrendbe áll a Cyber Operations Command nevű kiberhadsereg, amely – a földi, a légi és a vízi erők mellett – a hadmozdulatok internetes támogatásáért felel. (Nem alaptalan a fejlesztés, nemrégiben az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon volt kénytelen elszenvedni egy komoly hackertámadást. Az amerikaiak Kínát gyanúsítják, persze Kína tagad.) A katonai hackerekből álló kibercsapat fő feladata az ellenség kommunikációs csatornáinak zavarása, megbénítása lesz. A támadás mellett továbbra is fontos szerepet kap a védekezés. Ennek jegyében például egy olyan tartalék kommunikációs hálózat kiépítését tervezik, ami akkor aktiválódik, ha az ország online infrastruktúráját megbénítaná az ellenség. Kiemelt feladat az ellenséges „kommunikációs tűzfészkek” földerítése, behatárolása is a célzott, pontos megsemmisítő válaszcsapás érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek