Rekordország rekordhídja

Világrekordokat döntött Kína legújabb hídja, a Jangce deltavidéke fölött ívelő Szutung: tartókábelei a világ összes kábelhídjai között a leghosszabbak (1088 méteresek), ezek minden idők legmagasabb (300 méteres) tartópillérei között feszülnek, melyek alapjai pedig rekordmélységben nyugszanak. Összehasonlításul: a mi büszkeségünk, a nyár végére elkészülő 1862 méter hosszú M0-s Északi Duna-híd leghosszabb tartókábelei 300 méteresek, tartópillérei 100 méter magasak.

KaleidoszkópValló László2008. 07. 18. péntek2008. 07. 18.

Kép: In this photo released by China's Xinhua news agency, Sutong Bridge is seen Tuesday night, March 4, 2008, in Nantong, east China's Jiangsu Province. The 32.4-kilometer (20-mile) long bridge linking Nantong and Suzhou is a major project of highway framework across the Yangtze River in Jiangsu Province. (AP Photo/Xinhua, Ding Xiaochun), Fotó: AP

Rekordország rekordhídja
In this photo released by China's Xinhua news agency, Sutong Bridge is seen Tuesday night, March 4, 2008, in Nantong, east China's Jiangsu Province. The 32.4-kilometer (20-mile) long bridge linking Nantong and Suzhou is a major project of highway framework across the Yangtze River in Jiangsu Province. (AP Photo/Xinhua, Ding Xiaochun)
Fotó: AP

A rekordhíd a Jangce deltájában fekvő két várost, Nantongot és Suzhout köti össze egymással, mielőtt a folyó a Kelet-Kínai-tengerbe ömlene. (Amúgy a Jangce maga is rekorder: 6300 kilométeres hosszával Ázsia leghoszszabb, a Nílus és az Amazonas után Földünk harmadik leghosszabb folyója, átlagos szélessége pedig 3-4-szerese a mi Dunánkénak.) Az öt éven át épült, 32,4 kilométer hosszú Szutung-hídon kétszer három sávon dübörög a forgalom. Átadásával a Nantong és Sanghaj közötti korábbi háromórás út harmadára rövidül; Nantongból mindössze egy óra alatt érhető el immár az egyik legnagyobb kínai város a Jangce torkolatában, amelynek vonzáskörzetében 16 millió ember él.
S ha már rekordokról szólunk, világcsúcs maga Sanghaj is. Szédítő az a tempó, amelynek nyomán tíz év alatt fölépült a város egyik nagy büszkesége, a felhőkarcolók negyede, a „kínai Manhattan”, a rizsföldek helyén. A Kelet-kínai-tenger partján fekvő megapolisz ma az ország legnagyobb kikötővárosa, Kína gazdasági és kereskedelmi központja. Több mint ezer autóbuszjárat, négy metróvonal áll a lakosság rendelkezésére. Itt épült meg a világ első működő mágneses függővasútja, ami szó szerint szédítő sebességgel száguld az utasokkal: 8 perc alatt tesz meg 30 kilométert.

Ezek is érdekelhetnek