Nagyon durván felpörgött a Föld lakosságának alkoholizálása

Egyre több alkoholt fogyaszt az emberiség, a növekedésben jelentős szerepet játszik a fejlődő világ egyre jobban élő népessége. Kevesebbet isznak viszont nyugaton.

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2019. 05. 24. péntek2019. 05. 24.
Nagyon durván felpörgött a Föld lakosságának alkoholizálása

 

A kulturált italfogyasztással nincs baj
Fotó: Shutterstock

Három évtized alatt az alkoholfogyasztás jelentősen megnövekedett a világon – adta közre a The Lancet orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány. A 189 ország adatait elemző kutatásból kiderült, hogy 1990–2017 között a Föld lakosságának alkoholfogyasztása 70 százalékkal emelkedett: ezen belül különösen nagymértékben a Távol-Keleten és Indiában, viszont a fejlett nyugati ipari államokban csökkent. Az adatok változása nemcsak a nagyobb átlagfogyasztásra, hanem a népességnövekedésre is visszavezethető.

A folyamat mértékét tekintve nagyok a regionális különbségek is: míg például Kínában, Indiában és Vietnamban erőteljes a növekedés, a kelet-európai országokban visszaesett a fogyasztás mértéke. Magyarországon 1990-ben fejenként átlagosan 17,2 liter tiszta alkohol fogyott, ami 2010-ben 12,1, majd 2017-ben 11,2 literre csökkent.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2016-ban minden 20. haláleset hátterében az alkohol állt. Emiatt a szervezet ajánlása szerint a 2018-as mértékhez képest 2025-re 10 százalékkal kellene csökkenteni az alkoholfogyasztást. A tanulmány szerzői szerint azonban ez a cél valószínűleg nem teljesül. Ehelyett az alkoholizálás a megjósolható betegségek egyik fő rizikófaktorává válik, hatásai pedig más kockázati tényezőkhöz képest jelentősen megnövekednek. A különböző értékeket és változásaikat a kutatók elsősorban olyan tényezőkre vezetik vissza, mint a gazdasági növekedés és az egészségpolitika. A™megfigyelések szerint az előbbi a legerősebb hatású tényező: Kínában és Indiában 1990–2017 között az átlagos alkoholfogyasztás megkétszereződött.

Ezek is érdekelhetnek