Aprócska Humboldt-baba

Könnyedén elfér a gondozók tenyerében

KaleidoszkópPuskás Kati2024. 04. 08. hétfő2024. 04. 08.

Fotó: San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images

Fotó: San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images

Egy apró Humboldt-pingvinfióka bújt elő a tojásból egy oregoni állatkertben. „Minden rendben ment a kelés közben, szerencsére a kicsi szülei remekül gondoskodnak a fiókáról” – mondta Marcus Jason, aki az állatkerti pingvineket felügyeli. 
A fióka annyira kicsi, hogy könnyedén elfér a gondozók tenyerében, nyárra azonban már majdnem akkora lesz, mint a szülei, de tollazata még néhány évig fekete helyett szürkésbarna lesz. Ha majd önállóan úszik, elkezdheti felfedezni az állatkert ping­vi­náriumának terepét, amely a veszélyeztetett madarak őshonos élőhelyét, Chile és Peru sziklás partvidékét imitálja. Addig azonban a fészkelődobozában tartják, ahol a szülei által összeaprított „halas turmix” táplálékon erősödhet. 
A kis jövevény a 194. Humboldt-fióka, aki kikelt az állatkertben azóta, hogy az 1980-as években elkezdték tenyészteni ezt a veszélyeztetett fajt. A Humboldt-pingvinek a világ 17 pingvinfaja közül a leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak. Populációjukat 12 000 költőpárra becsülik. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek