Győztes bejgli
Rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri.
Kép: 20251119 Békéscsaba Az Év Bejglije verseny győztese a Bejó Cukrászda lett a képen Márkus Beáta cukrász Otohal Beáta cukrász fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap, Fotó: Bencsik Ádám

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén hatodik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményekre, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit. Az Év diós bejglije díj nyertese Jókai Zsuzsanna lett a szekszárdi Prim cukrászda & café képviseletében, hagyományos mákos kategóriában Márkus Beáta nyert a békéscsabai Bejó cukrászdából, míg az ínyenc kategóriában az aranyérmet a Sütőtökvarázs kapta, amelyet Kimberger Lili Ágnes készített el a piliscsabai Mák kézműves cukrászdából. Kategóriánként háromfős zsűri értékelt.
A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, emellett a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a legkedveltebbek. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügyszörp, a whisky és a gin. A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó év bejglije kézműves nívódíj nyertese Kiss Károlyné lett (Major cukrászda, Budapest). Az év ínyenc bejglije, a Sütőtökvarázs darált pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtöktöltelékkel készült különlegesség.