Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Télen „a szomszéd kertje zöldebb” verseny győztese minden bizonnyal a fodros kel. Mit tud ez a növény? Mindent! Igénytelen, s akkor a legszebb, mikor már egyetlen növény sincs „talpon”.
Magját április végén ültessük palántának.
Csirázáshoz legalább 16-20 Celsius-fok szükséges.
Vetése egy hét alatt kikel.
Nézzük a fajtáit:
Korai:
– Lerchenzungen, 30-50 cm magas.
Alacsony növésű:
– Nedribor, 20-30 cm magas.
Középkorai:
– Fertödi, 80-100 cm magas, erős karós szára, fodrozott haragoszöld levele van.
– Szentesi fodros, az egyik legdíszesebb változat.
Kései:
– Rocket, 120-140 cm magas,
– Darkibor, 80-90 cm magas,
A palánta nevelése egy hónapig tart. Addig, ha száraz az idő, a locsolást meghálálja. Átültetéskor – ha díszkertbe rakjuk – legalább 90-100 cm tőtávolságra tegyük. Ültethetjük magasabb növésű fa alá is, mert az árnyékot elviseli. Kiskertekben utak mellé, a bimbós kellel váltva ültetve, télen a fehér hóban a sötétzöld levelek igazán mutatósak: mint megannyi törpe pálmafa, sötétzöld fodros leveleivel a kopasz téli kertet nagyon feldobja. Nem fagy ki, nálunk az egyik legjobb fagytűrő növény.
Csak ne lennének azok a fránya kis bogárkák… Mert bizony néha elég rendesen ellepik a szívogató kártevők. Akkor pedig irány valamelyik kertészüzlet, az aktuális védőszerrel rendesen meg kell permetezni. Egyes éveket permetezés nélkül is meg lehet úszni, de csak ritkán.
Szedésével érdemes a fagyot kivárni, íze a fagyban megédesedik. Főzéskor általában több párolást igényel, használjunk szódabikarbonát, mert ettől gyorsabban megfő.
Íme néhány recept az elkészítésére:
Főzeléknek: metéljük apróra, s kockára vágott burgonyával, köménymaggal, sóval, borssal, fokhagymával, egy ujjnyi gyömbérrel főzzük puhára.
Sütve: apróra vágjuk a kelt, sós vízben szódabikarbónával megpároljuk. Leszűrjük, liszttel, sóval, borssal készített tojásos bundába mártjuk. Olajban kisütjük.
Salátának: apróra vágjuk, sózzuk, bő fél óra múlva kinyomkodjuk. Citrom, cukor és kevéske jó minőségű olaj keverékével leöntjük, majd állni hagyjuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu