Termesszék velem: fodros kel

Télen „a szomszéd kertje zöldebb” verseny győztese minden bizonnyal a fodros kel. Mit tud ez a növény? Mindent! Igénytelen, s akkor a legszebb, mikor már egyetlen növény sincs „talpon”.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 01. 27. kedd2009. 01. 27.
Termesszék velem: fodros kel

Magját április végén ültessük palántának.
Csirázáshoz legalább 16-20 Celsius-fok szükséges.
Vetése egy hét alatt kikel.

Nézzük a fajtáit:
Korai:
– Lerchenzungen, 30-50 cm magas.
Alacsony növésű:
– Nedribor, 20-30 cm magas.
Középkorai:
– Fertödi, 80-100 cm magas, erős karós szára, fodrozott haragoszöld levele van.
– Szentesi fodros, az egyik legdíszesebb változat.
Kései:
– Rocket, 120-140 cm magas,
– Darkibor, 80-90 cm magas,

A palánta nevelése egy hónapig tart. Addig, ha száraz az idő, a locsolást meghálálja. Átültetéskor – ha díszkertbe rakjuk – legalább 90-100 cm tőtávolságra tegyük. Ültethetjük magasabb növésű fa alá is, mert az árnyékot elviseli. Kiskertekben utak mellé, a bimbós kellel váltva ültetve, télen a fehér hóban a sötétzöld levelek igazán mutatósak: mint megannyi törpe pálmafa, sötétzöld fodros leveleivel a kopasz téli kertet nagyon feldobja. Nem fagy ki, nálunk az egyik legjobb fagytűrő növény.

Csak ne lennének azok a fránya kis bogárkák… Mert bizony néha elég rendesen ellepik a szívogató kártevők. Akkor pedig irány valamelyik kertészüzlet, az aktuális védőszerrel rendesen meg kell permetezni. Egyes éveket permetezés nélkül is meg lehet úszni, de csak ritkán.

Szedésével érdemes a fagyot kivárni, íze a fagyban megédesedik. Főzéskor általában több párolást igényel, használjunk szódabikarbonát, mert ettől gyorsabban megfő.

Íme néhány recept az elkészítésére:
Főzeléknek: metéljük apróra, s kockára vágott burgonyával, köménymaggal, sóval, borssal, fokhagymával, egy ujjnyi gyömbérrel főzzük puhára.
Sütve: apróra vágjuk a kelt, sós vízben szódabikarbónával megpároljuk. Leszűrjük, liszttel, sóval, borssal készített tojásos bundába mártjuk. Olajban kisütjük.
Salátának: apróra vágjuk, sózzuk, bő fél óra múlva kinyomkodjuk. Citrom, cukor és kevéske jó minőségű olaj keverékével leöntjük, majd állni hagyjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek