Termesszék velem: som

Amerre a szem ellát, csak száraz kórók merednek a kertben, jelezvén, hogy tél vége felé járunk. A hóvirág, a téltemető és a hunyor már virágzik, bontogatja sárga virágait a húsos som.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 03. 04. szerda2009. 03. 04.
Termesszék velem: som

Meglehetősen igénytelen cserje.  Ha lehetőségünk van rá, akkor meszes, laza, meleg talajba ültessük. Termése csak akkor lesz, ha napos helyre ültetjük.

Több fajtája is létezik. Híres somos vidék a Vas megyei Zsennye, vagy Császló, ahol még vad fajtái teremnek.

Ehetők:
– Húsos som (Cornus mas)
– Japán som (Cornus officinalis): shanzhuyu, savanykás hegyi datolya
– Csillag som (Cornus kousa)
– Porlock som (Cornus `Porlock, Cornus capitata x Cornus kousa
– Kanadai som (Cornus canadensis)

Általában dísznövényként ültetik, de értékes ehető gyümölcsöt terem, amit érdemes feldolgozni.  Díszítőértékük szerint vannak a színes vesszőikkel és virágukkal, illetve a lomb színével díszítő fajták. Tarka levelű és színes vesszőjű fajok is kaphatóak.  Közéjük tartozik a legismertebb faj, a húsos som (Cornus mas) is, a többi hasonló jellegű som eléggé ritka.

Gyümölcstermesztéshez a húsos som a legnagyobb jelentőségű. Vannak nagy gyümölcsű, piros és sárga termésű formái is. Számos kertészet kínálja márciusi kiültetésre, érdemes vásárolni néhány tövet!

Az éretlen termést érdemes sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.

Somlekvár
Az érett gyümölcsöket kimagozzuk, a gyümölcshúst átpasszírozzuk. A velőt 20-25 percig forraljuk, közben kilogrammonként 80-90 dkg kristálycukrot keverünk hozzá. Ha a cseppentési próba azt mutatja, hogy kocsonyás zselé alakult ki, akkor a lekvárt forrón üvegekbe töltjük és száraz gőzben másnapig pároljuk. A somlekvár a vadhúsok legfinomabb, rafinált zamatú ízesítője. Nem valami haladós munka az elkészítése, de az eredmény magáért beszél!
Somszörp
Érett, megmosott 3 kg somot szétnyomkodunk, és felöntjük 3 l vízzel, hozzáadunk  2 dkg citromsavat. A pépet sűrű szitán átpréseljük, hozzáadunk 2 kg cukrot, összekeverjük, és gyenge tűzön melegítjük, néhány percig tartósítószer hozzáadásával forraljuk. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek