Termesszék velem: turbolya

Az egyik legkedvesebb növényemmel szeretném megismertetni látogatóinkat. A turbolya (Anthryscus cerefolium) térségünk gyakori növénye, de szinte senki nem használja.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 03. 31. kedd2009. 03. 31.
Termesszék velem: turbolya

A zamatos turbolya minden elhanyagolt kertben megtalálható. Bokrok, épületek, kerítések tövében tömegesen terem. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni.

Turbolyásom egy nagyon szép sombokor tövében van, mely éppen most hozza sárga virágait – sodálatos látvány a világoszöld turbolya levelei közül kiemelkedő sárga sombokor együttese. Kertbe, félárnyékba ültessük, mert leveleinek erősebb lesz a zamata.

A turbolya könnyen felismerhető: csipkeforma, páfrányra emlékeztető, többszörösen osztott, világoszöld levele van, a nyár végére enyhén vöröses-bordó árnyalattal. Sajátos illata az ánizsra emlékeztet, íze pedig a petrezselyemhez hasonlítható.

Egyike a francia konyha nélkülözhetetlen „fines herbes”-jeinek, általában bármilyen ételt megízesít. Levelét saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, csirke-, hal- és tojásételek ízesebbé tételéhez ajánlom. Szárát nyersen darabokra vágva salátába kitűnő. Levesbe, raguhoz is kiváló.

Levelének forrázata borogatás formájában az arcbőr tisztítására és rugalmasságának megőrzésére alkalmas. Teája vese- és hólyag-, légző- és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos. Levele nyersen C-vitamin, karotin, vas és magnézium szükségletünk fedezéséhez járulhat hozzá.

Kedves barátom, „Turbolyás Bandi”, ki régebben nemigen szokott hozzá az ilyen ételekhez, ma már simán megeszi az általam kínált turbolyás sárgarépalevest.

Turbolyás sárgarépaleves
Hozzávalók: 5 dkg vaj; 30 dkg sárgarépa; 5 dkg finomliszt; 1 liter csirkehúsleves; só; feketebors; 1 marok turbolya.
Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, s finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát. Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük. Forraljuk fel, fedjük le fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig  Hagyjuk kihűlni és turmixoljuk  péppé, majd visszatöltve a fazékba, forraljuk fel ismét a felvágott turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszint vagy a joghurtot, és a turbolyaágacskákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek