Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A diófa értékes termésével, szép rajzolatú faanyagával, hosszú élete folyamán árnyékot adó lombkoronájával az egyik legkedveltebb fája a magyar embernek. Szinte minden kertben, szőlőben találunk egy-egy "madár ültette" diófát.
Ezt a csonthéjast rengeteg ételhez, süteményhez fel lehet használni, de jellegzetes izén túl nem elhanyagolandó vitamin- és ásványianyag-tartalma sem. Bár a kalóriatartalma magas (630 kcal/100g), de a legtöbb, az emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat is tartalmazza. Emellett kitűnő E-vitamin, folsav, kalcium, vas, magnézium és kálium forrás is.
A diónak számos előnyös hatást tulajdonítanak: alkalmazható bőrbőrbetegségek gyógyítására, pattanások, ekcéma, illetve gyomor- és bélhurut kezelésére, valamint vértisztító és koleszterin-csökkentő hatású. Ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani belőle, akár főételekhez, salátákhoz vagy süteményekhez adva.
Ha valaki úgy dönt, hogy nemcsak enni, hanem megélni is szeretne ebből a csonthéjasból, akkor alapos szakismeretekre van szüksége. Tudnia kell a dióültetvény létesítésének feltételeit, ki kell választania a legmegfelelőbb fajtákat, tisztában kell lennie a termőre forduló gyümölcsös ápolási feladataival, a diót veszélyeztető kórokozókkal és kártevőkkel, a növényvédelmi teendőkkel, a dióbetakarítás lépéseivel és az értékesítési lehetőségekkel.
Az ismeretek elsajátítását segítendő, a Mezőgazda Kiadó gondozásában megjelent a Dió című könyv, melyben a szakma legkiválóbbjai adják át mindezen ismereteket és sok évtizedes gyakorlati tapasztalatukat mindazoknak, akik megélhetésüket a hosszú távra meghatározó dióültetvény létesítésében látják.
S hogy miért érdemes belevágni? Mert a világ diótermése az elmúlt tíz év alatt 50 százalékkal emelkedett. Ez a számadat is bizonyítja, hogy bizakodva nézhet a jövőbe az, aki diótelepítésbe kezd.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu