Maliga emléke

A különböző meggyfajták céltudatos keresztezését Maliga Pál kezdte meg elsőként a világon. Apostol János fajtakutató egy évtizeden át együtt dolgozott vele, majd az idős mester nyugállományba vonulása után, 1976-ban átvette tőle a stafétabotot.

Kertünk-udvarunkBozsik József2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.

Kép: Kecskemét, 2009. június 08. Meggy, meteor. Fotó: Ujvári Sándor

Maliga emléke
Kecskemét, 2009. június 08. Meggy, meteor. Fotó: Ujvári Sándor

A Pándy kvalitású, tehát a nagy gyümölcsű, zamatos meggyek előállítása volt akkoriban a cél, azzal a forradalmi erejű változással, hogy ezek egyúttal öntermékenyek is legyenek. Ez szinte álomszerű célkitűzés volt, ám Maliga Pál elérte, és ezzel a magyar meggyfajtasorozat egy csapásra mindent maga mögé utasított.

Érd-Elviramajorban, abban az ültetvényben beszélgettünk Apostol Jánossal, amely ma is a magyar meggykutatás fellegvára. Itt láthatjuk igazán, hogy Maliga Pál valóban új alapokra helyezte a magyar meggyfajtasorozatot. Érdi bőtermő, Érdi jubileum, Érdi nagygyümölcsű, Favorit, Korai pipacsmeggy, Maliga emléke, Meteor korai. Ezek a fajták versenyképessé tették a magyar gazdákat Európában. Általuk a meggy lett a második legfontosabb gyümölcsünk, ma 15 ezer hektáron termesztjük.

A közelmúltban Maliga Pál nemesítői munkájának elismeréseként Tótkomlóson emléktáblát helyeztek el annak a háznak a falára, amely az egykori szülőháza helyén áll. Két meggyfát is ültettek a tábla elé: az egyik hazánk meghatározó fajtája, az Érdi bőtermő, a másik pedig egy olyan érték, amely ma még kevésbé terjedt el a köztudatban: a Maliga emléke. Ez a két fa hirdeti, hogy milyen eredményeket ért el a magyar mester, akinek életfilozófiája a megbízhatóság, az alaposság és az alázat volt.

A Maliga emléke a Pándy és az Eugénia fajták keresztezéséből született. Középkorai virágzású, öntermékeny, június 20-a táján érik, néhány nappal az Érdi bőtermő és az Érdi jubileum után. Két héten keresztül szüretelhető. Gyümölcse nagy, megközelíti az Érdi nagygyümölcsű méretét, amelyet éppen mérete miatt „pénzes meggynek” is hívnak. A gyümölcs héja éretten sötét kárminpiros, húsa középkemény, piros, nem festő levű. Fája a közepesnél gyengébb növekedésű, ezért tenyészterület-igénye kisebb, mint a többi fajtáé. Friss fogyasztásra és konzervipari célra egyaránt alkalmas.

Az Érdi bőtermőt nem kell bemutatni, hiszen több ezer hektáron termesztik. Az Érdi jubileum szintén öntermékeny, és a moníliás ágelhalással szemben toleráns. Gyümölcseinek szárazanyag-tartalma magas, ezért speciális termékek előállítására: aszalványnak, konyakos meggynek páratlan. Az Érdi nagygyümölcsű újra hódít, habár önmeddő, de megfelelő porzókkal (Meteor korai, Csengődi, Favorit, Maliga emléke) jó termést ad. A Favorit június első felében érő öntermékeny fajta, de a moníliával szemben közepesen fogékony. A Meteor korai június első napjaiban érik, öntermékeny, a házi kertek kedvence lehet, mert korai érése miatt a cseresznyelégy alig tudja károsítani. Befőttnek, lekvárnak, ivólének, meggybornak egyaránt felhasználható. És egy nagyon fontos tulajdonság, amely még a szakkönyvekben sem szerepel, de Apostol Jánostól hallottam: fáját a pajzstetvek nem tudják megtámadni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek