Csak nevében galamb

Néhány héttel ezelőtt foglalkoztunk a salátákkal, de néhány ritkaságnak számító fajról nem szóltunk. Ilyen például a mezei saláta, más néven galambbegy- vagy madársaláta, amely a macskagyökérfélék családjába tartozik. A nemzetség 13 faja közül csak kettő található meg Magyarországon: a macskagyökér (Valeriana) és a galambbegy (Valerianella). Korán, március elejétől vetjük, hogy a szabadföldi fejes saláta tömeges megjelenéséig leszedhessük. Másodnövényként augusztus végén, szeptember elején vethetjük. Ily módon május első felében és késő ősszel szedhetjük a salátát.

Kertünk-udvarunkBozsik József2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.

Kép: Kecslemét, 2009. július 06. Cikória. Fotó: Ujvári Sándor

Csak nevében galamb
Kecslemét, 2009. július 06. Cikória. Fotó: Ujvári Sándor

A tépősaláta pár hetes állapotban külsőre teljesen azonos a többi salátafélével, későbbi fejlődésében már lényeges különbség van közöttük, hiszen a 40-80 centis szártengelye, szemben a többi saláta virágtengelyével, nem ágazik el, és sűrűn berakódik levelekkel. A mereven kifelé álló levelek lehetnek szabályos kerekdedek, fodrosak, csipkések, mélyen szeldeltek, majdnem szálasak. Színük a halványzöldtől a sárgán és a vörösön át egész a sötétbarnáig terjed, a legkülönbözőbb színárnyalatokkal. A levelek állaga a nyári salátákra jellemzően kissé durva és vastag, a levélerek erősek, de ropogósak, zsengék. Fontos jellemzője, hogy sem a levél, sem a levélér nem keserű, még idősebb korban sem. Magvait megtaláljuk a gazdaboltokban és a nagy áruházakban is.

A római saláta kötözősaláta néven is ismert, függőleges levélállású, nagy, laza fejet képző salátaféle. Levelei világoszöldek, hosszúkásak. Melegre nem érzékeny, felmagzásra nem hajlamos. Egész nyáron termeszthető. Vetése szakaszosan történhet március és július között, egy centiméter mélyre. Kelés után ritkítani kell, júniustól októberig szedhetjük. Hazánkban is forgalmazzák magvait. Fontos termesztési mesterfogása, hogy a külső, legnagyobb leveleit körbekötik rugalmas fonattal, ezáltal a belső levelek tetszetős világoszöldek maradnak. Görögországban, a tavernákban ezt a fajta salátát szolgálják fel a leggyakrabban.

A cikória (képünkön) viszont kertjeink alig ismert, érdekes és hasznos salátaféléje. Az első évben a növény különböző formájú rozettái igen díszesek és változatos színűek. Olykor világító gyertyára, máskor piros labdára vagy tarka tányérra emlékeztető megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Másodéves kék vagy fehér virágzatú bokra különleges. Nagyobb figyelmet érdemelne, kiskerti termesztése különösen ajánlott. A görögök és rómaiak már ismerték, ma pedig főleg a nyugati államokban, különösen Belgiumban és Hollandiában igen elterjedt. Hazánkban a világháborút követően pótkávégyártásra használták. Zöldségként csak kevés helyen termesztik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek