Virágoskerti teendők júliusban

Az aszályos időszakot felváltotta a változékony időjárás, rengeteg esővel és viharral, melyek óriási károkat okoztak országszerte. A kerti teendőket azonban ilyenkor sem szabad elhanyagolni, hogy jó idő esetén rögtön lehessen élvezni a kert szépségeit.

Kertünk-udvarunkKovács Réka2009. 07. 04. szombat2009. 07. 04.
Virágoskerti teendők júliusban

Iszalagok
Vágjuk vissza a helyi iszalag (Clematis montana) nagyra nőtt, túlburjánzott hajtásait.

Edényes növények
Csípje le az edényes növények hajtásainak végét, mert ezzel elősegítheti a növény bokrosodását és a dús virágzást.
Ha kertészetből cserepes növényt vásárolunk, és az virágzik, átültetés előtt célszerű a virágok lecsippenteni a hajtásokról, mert a kiültetés okozta környezetváltozás sok energiát von el a növénytől. Igaz, emiatt ebben az évben elveszti fő vonzerejét, de így erőteljesebb gyökereket és vegetatív részeket fejleszthet, ami a következő évi sokkal gazdagabb virágzást segíti elő. A frissen ültetett növényeknél ne feledjük a rendszeres öntözést sem!

Íriszek
Most van a legalkalmasabb idő arra, hogy az elvirágzott íriszek gumóit a földből kiemeljük és szétválasszuk. Az elöregedett gyöktörzs darabokat távolítsuk el, a levelek mennyiségét pedig csökkentsük a harmadára.

Nyári virágágyak
Még ültethetőek a nyári virágos ágyak széleire, edényekbe, konténerekbe növények. Ültessen margarétát, muskátlit, vagy akár fuksziát az edényekbe.

Évelők
Ne felejtse el visszavágni az elvirágzott évelők hajtásainak végét. Azoknál a növényeknél, ahol jellemző a másodvirágzás, csak az elvirágzott fejeket csippentse le óvatosan. A tápanyag utánpótlás érdekében, a rendszeres öntözés mellett, használjon folyékony növényi tápot.

Cserjék
A kora nyári, idei vesszőkön virágzó cserjéinket (jezsámen, gyöngyvirágcserje stb.) metsszük vissza, hogy jövőre még dúsabban virágozzanak. A túlnyúló zöld hajtásokat is vágjuk vissza, hogy a növény megtartsa eredeti habitusát.

Gyep
A gyakori esőzések miatt most még inkább szükség van a rendszeres fűnyírásra, ezért lehetőség szerint hetente szánjunk erre időt. Az esetlegesen előforduló gyomokat távolítsuk el, ha kell gyomirtó használatával is.

De ne feledjük az öntözést sem, hiszen az esőmentes napokon a rendkívüli hőség óriási károkat tehet a gyepben. Erre akkor is ügyeljünk, ha elutazunk nyaralni, s ha lehet kérjünk meg valakit, hogy addig vállalja az öntözést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek