Az idei almaszezon sem lesz zavartalan

Mivel a szabolcsi térséget tavasszal az aszály mellett komoly vihar- és jégkár sújtotta - több mint hatezer hektáron károsodtak az ültetvények -, olykor ugyanazt a területet többször is, ezért még a várható termésmennyiség és kiváltképp a minőség megállapításakor is bizonytalanok a szakemberek. Többek között emiatt nem tudják még a termelők, hogy mikor kezdődik az idei almaszezon.

Kertünk-udvarunkSzabad Föld Online2009. 08. 15. szombat2009. 08. 15.
Az idei almaszezon sem lesz zavartalan

Az ipari almát feldolgozó üzemek egyelőre még nem közöltek felvásárlási árakat. Azt sem árulták el hivatalosan, hogy mekkora kapacitással és mikortól indulnának -mondta a Napi Gazdaságnak Demendi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöke. Szerinte jelenleg is zajlik a megyében az ültetvények várható hozamának, minőségének felmérése. Eredmény az ünnep után várható, ahogyan a megyei betakarítási bizottságok üléseit is ekkor tartják. Ekkora derül ki, hogy előreláthatólag mekkora lehet az ipari felhasználásra - például puding, aszalvány vagy sűrítmény készítésére - alkalmas és a frisspiaci alma mennyisége a megyében.


Szabolcsban jelenleg közel négyezer hektáron termelnek célzottan ipari almát, mintegy 15 ezer hektáron terem többéves tapasztalat alapján jó termésátlagok mellett a téli alma, és további mintegy 15 ezer hektárra tehető azon ültetvények, kertek nagysága, ahol már nem versenyképes a termelés. Utóbbiak a tapasztalatok szerint hektáronként 200 mázsa alatti hozamokat produkálnak - változatos minőségben.


A fiatalabb vagy jobb minőségű ültetvények többnyire 300-500 mázsás hektáronkénti termésátlagokat, a legversenyképesebb, intenzív művelésűek pedig 600-750 mázsás hozamokat biztosítanak - feltéve, hogy az időjárás sem szélsőséges az adott évben. A gyengébb hozamú, selejtezésre érett ültetvények okozta alkalmankénti piaczavarokat leghatásosabban ezek kivonásával lehetne megoldani, ehhez azonban nem adható támogatás, amit a szakma némiképp nehezményez is, főleg akkor, ha összevetjük a szőlészettel, ahol ez a piaci zavarok megoldásának egyik bevett eszköze - tette hozzá Demendi. Ugyan az ÚMVP-ben van lehetőség ültetvény-korszerűsítési támogatás igénylésére (átmenetileg felfüggesztve), azonban mivel a kiírás szerint egy hektár telepítéséhez kettőről kellene kivágni a régit, kevesen pályáztak, és szakemberek szerint a feltétel azzal a nem kívánt hatással járt, hogy felverte a korszerűtlenebb, elöregedett ültetvények árát.


Előreláthatólag a hónap végén indulnak a feldolgozók és ezzel az ipari almafeldolgozás szezonja is - mondta a Napinak Filep László, a mátészalkai ESZAT Kft. ügyvezetője. Szerinte az idén is keserves szezon várható, mivel még jelentős régebbi készletek is nyomják a piacot, egyelőre minimális a kereslet az almasűrítményre, és tavaly óta nem volt érdemi előrelépés uniós szinten a kínai sűrítmény importjának korlátozása terén sem. Az üzemek ezért óvatosak, limitált gyártást terveznek, csak annyit, amennyit biztosan el tudnak adni.


Várhatóan csökken a felvásárlási szerződések száma is. Tavaly ősz óta tovább csökkent az unióban a sűrítmények ára is: amíg 2008 szeptemberében még tonnánként ezer eurót fizettek a sűrítményért, addig jelenleg 550-600 euró körül mozog az ár. Ha ebből indulunk ki, a tavalyi szezon végi felvásárlási árakra számíthatnak nyitóárként a termelők.

Ezek is érdekelhetnek