Zöld Magdolna bájai

Nehezen törnek utat maguknak az új fajták a köztermesztésben, mert a nagyobb hányadot a régi, hagyományos körték teszik ki ma is. Aminek legvalószínűbb oka, hogy a körte rosszabbul alkalmazkodik a környezetéhez, mint például az alma, ezért a termesztő jobban ráutalt a helyi adottságokhoz jól idomuló fajtákra. Így alakulhatott ki az egyes termesztő körzetekben bevált tájfajták sora, amelyek között kiváló gyümölcsöt termők is bőven akadnak.

Kertünk-udvarunkValló László2009. 08. 17. hétfő2009. 08. 17.

Kép: nyári körte nyümölcs vitamin darázs rovar Fotó: Habik Csaba 2009 08 07

Zöld Magdolna bájai
nyári körte nyümölcs vitamin darázs rovar Fotó: Habik Csaba 2009 08 07

Tallózva a régi nyári fajták között, szót kell ejtenünk a Mézes körtéről, amit évtizedekkel ezelőtt még elsőrendű piaci áruként tartottak számon. Közepesen nagy gyümölcse igazi körteforma, zöldessárga alapszínnel, a napos oldalán pirossal gyengén belehelve (hogy festeni sem lehetne szebbet). Húsa fehéressárga, közepesen lédús és mézízű. Július második felében érik, csakúgy, mint a Nagy szegfűkörte, amelyiknek csak a fája termetes, mert a gyümölcse apró, szabályos körte alakú, tetszetős piros fedőszínnel. Húsa fehér, bő levű, édeskés, erősen muskotályos.

A régi nyári körték között igen elterjedt a Zöld Magdolna is, amely általában csomókban hozza hoszszú kocsányú, zömök, tojásdad gyümölcseit. Húsa fehér, enyhén illatos. Nyár végén, szeptember elején érik a szintén igen közismert Nyári Kálmán, amelynek közepesen nagy gyümölcse hasas körte alakú. Alapszíne világoszöld, a napos oldalán barnáspirossal mosott. Sárgásfehér húsa édes, finom muskotályos ízű. Jól alkalmazkodó fajta, de a száraz homokon, a nagyon forró területeken csak sínylődik. Ennél korábban, augusztus elején érik a Bohusné vajkörtéje, amelynek közepes méretű gyümölcse szabályos körte alakú. Héja citromsárga, a napos oldalon enyhén pirosas. Húsa fehéressárga, olvadó, édes-savas, kellemes. Ennél nagyobb, jellegzetes kúpos csiga alakú gyümölcsöt nevel az augusztus első felében érő Boldogasszony vajkörte, amelynek húsa bő levű, édes-fűszeres ízű.

A faiskolákban árusított fajtákról is tudni való, hogy a körte a környezetre igényes gyümölcsfaj. Nagy általánosságban igaz, hogy vízigényes, emellett fontos számára a kiegyenlített páratartalmú környezet is. A fajták legtöbbje a középkötött, mély rétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag vályog és agyagos vályog talajokon díszlik szépen. Fontos tudni, hogy az ajánlott körték porzófajták mellett hoznak nagyobb termést, illetve teremnek biztonságosan.

A Clapp kedveltjét sokan kedvelik. Augusztus elején érő gyümölcse szalmasárga, a napos oldalán pirossal bemosott. Húsa fehér, olvadó, bő levű, illatos. A Vilmos körtét (amely augusztus közepétől érik) sokan a világ legjobb fajtájának tartják. Kétségtelen: közepesen nagy vagy nagy, fehér, olvadó húsú, bő levű, édes-savanykás ízű gyümölcse ráadásul még muskotályos is! Az Ilonka augusztus végén szedhető, edzett és egészséges fájú. Gyümölcsének alakja változó: a széles körtétől a hengeresig terjed. Gyümölcsének húsa olvadó, fűszeres. Az augusztus végén, szeptember elején szedhető Hardy vajkörte egy-két hónapig tárolható is. Közepesen nagy gyümölcse az egyik oldalán hízottabb, húsa olvadó, bő levű, kellemesen savas, fűszeres.

Ezek is érdekelhetnek