Kerti munkák októberben

Ebben a hónapban még friss zöldséget, gyümölcsöt vihetünk be a kertből. Azonban érdemes figyelni az időjárás jelentéseket, mert az első talaj-menti fagy előtt le kell szedni a paradicsomot, a paprikát, a tökféléket, a zöldbabot.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 10. 03. szombat2009. 10. 03.
Kerti munkák októberben

A gyökérzöldségekkel, a sárgarépával, a petrezselyemmel, a céklával várhatunk akár a hónap végéig, viszont arra figyeljünk, hogy még a nagy esők előtt szedjük ki azokat a földből, hogy ne legyenek sárosak, és jobban elálljanak a télen. Legszerencsésebb, ha pincében, száraz homokban helyezzük el a megtisztított gyökereket. Ugyanitt tárolhatjuk a kései káposztát, kalarábét és a sütőtököt.

Októberben gondoljunk arra is, hogy milyen gyümölcsfákat, díszfákat, cserjéket szeretnénk ültetni. Az ültető gödröket előre is kiáshatjuk, alaposan betrágyázhatjuk, hogy ha megvásároltuk a szaporítóanyagot, erre már ne legyen gondunk. Az ültetést egészen az első fagyokig halogathatjuk, de jó, ha november közepére végzünk vele. A konyhakertben most szaporíthatunk például tormát. Érdemes bakhátat készíteni neki, mert a lazább talajt kedvelő növény gyökereit így könnyebben ki tudjuk szedni.

Akinek már van tormája, annak mostanában kell felszednie, és ugyanúgy tárolnia, mint a gyökérzöldségeket. Ilyenkor szaporíthatjuk a rebarbarát is, ami nagyon ritka növény, viszont értékes, gyógyító hatását régóta ismerik. Az egyik legkorábban szedhető zöldség, tápláló levélnyeléből mártást, kompótot, süteményeket készíthetünk. Szereti a tápanyagban dús talajt, ezért telepítése előtt akár 4-5 kilogramm érett szerves trágyát is tehetünk alája. Nem kényes növény, kártevői, betegségei alig vannak, így vegyszer nélkül termeszthető.

Másik fontos dolgunk a növények felkészítése a télre, ezért például a fagyra érzékeny rózsatöveket, szőlőtőkéket be kell takarni.

Ezek is érdekelhetnek