Mi lesz a kiskertek kórokozóival?

Az elmúlt években a növényvédőszer-hatóanyagok egész sora került kivonásra, ami a környezet- és egészségvédelem terén esetenként előrelépés. Ugyanakkor tény, hogy a hatóanyag-, illetve termékkivonások és -betiltások megnehezítik a növények biztonságos termesztését, a rezisztenciatörést, a szerrotáció gyakorlatát is megingathatják.

Kertünk-udvarunkJáger Ferenc2009. 11. 16. hétfő2009. 11. 16.
Mi lesz a kiskertek kórokozóival?

A gombaölő szerek hatóanyagai között korábban meghatározó helyet töltöttek be a benzimidazol származékok. Ma már egyetlen tagja a TOPSIN (tiofanát-metil), az EU irányelvekneknek megfelelően felülvizsgálatra került, s köszönhetően annak, hogy kedvező humán és környezet-toxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik, felkerült a továbbra is engedélyezett hatóanyagok listájára.

A TOPSIN (tiofanát-metil) felszívódó, szisztémikus hatású hatóanyag, mely védő (protektív) és gyógyító (kuratív) hatással is rendelkezik. Hatékonyan alkalmazható számos kórokozó – például a lisztharmat, monilia, szklerotinia, botritisz és fuzárium – ellen. Felhasználási módjai: állománypermetezés és csávázás.

A TOPSIN hatóanyaga a kultúrnövények igen széles körében engedélyezett Európában. Az ültetvények közül felhasználható almában, körtében, őszi- és kajszibarackban, szilvában, cseresznyében, szőlőben és mogyoróban. A kertészeti kultúrák közül bevethető paradicsomban, paprikában, padlizsánban, görög- és sárgadinnyében, földieperben, száraz- és zöldborsóban, illetve babban. A szántóföldi növények közül a káposztarepcében, őszi búzában és árpában használható. Dísznövények, virágok, gumók, ciprusfélék és platánok kórokozói ellen is hatékony védelmet biztosít.

A tiofanát-metil továbbra is perspektivikus hatóanyag ezért a japán gyártó korszerű, új WG (garnulátum) és SC (folyadék) formulációkat fejlesztett ki, melyeket fokozatosan vezet be Európában. Sajnos, az új engedélyek következtében a TOPSIN 2010-től már csak I. forgalmi kategóriában értékesíthető, így a kiskertes gazdák nem juthatnak hozzá.

A tiofanát-metil kiskertben is engedélyezett régi formulációja, a TOPSIN-M 70 WP Magyarországon 2009. december 31-ig értékesíthető, felhasználása 2010. június 30-ig engedélyezett. A gazdaboltokban és a Summit-Agro márkaboltokban a vegyszer jelenleg még beszerezhető.

A márkaboltok listája és bővebb információk a www.summit-agro.hu honlapon megtalálhatók.

További felvilágosítással szívesen állnak rendelkezésre a 1/214-6441 telefonszámon.

Kattintson a fotóra és megnyílik a képgalériánk!

A cikk megjelenését a Summit-Agro Hungaria Kft. támogatta.

Ezek is érdekelhetnek