Termesszék velem: naspolya

Beérett a naspolya, az utolsó gyümölcs, amit még az idén szüretelhetünk. Állaga miatt nem túlzottan kedvelt, de sok értékes vitamint tartalmaz.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 12. 14. hétfő2009. 12. 14.
Termesszék velem: naspolya

Elfoglalt emberek igazi gyümölcsfája, szinte minden talajon megél. Akár 10 méterre is megnövő fát, vagy töröl elágazó csinos kis bokrot növeszt. Egymagában is állhat: nem kell hozzá porzó. Metszést sem igényel: termőrügyei a vesszők csúcsán állnak. Permetezni sem szükséges: magas csersavtartalma miatt nem támadja meg szinte semmi. Nem fagy el: jól bírja a hideget.

Munka pedig csak a gyümölcs leszedésével adódik, aminek most jött el az ideje. Frissen élvezhetetlen, a nedvességtől viszont óvni kell. Terítsük szét lazán száraz helyen, s ha megpuhult és megsötétedett, akkor fogyaszthatjuk: utóéréskor alakulnak ki az íz- és zamatanyagai.

C-, B- és E-vitamint, karotint, az ásványanyagok közül vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt tartalmaz. Sok élelmi rost, pektint is található benne, így könnyen készíthető belőle befőtt, lekvár, zselé, parfé is.

A népi gyógyászat a fakérget vérzéscsillapításra, magját vesekőelhajtásra használja. A gyümölcs a vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert.


Íme, a naspolyaparfé receptje:
Öblítsük át a naspolyát bő vízben, majd nyomkodjuk át szitán úgy, hogy a héját és a magját eltávolíthassuk. Ezután turmixgéppel összetörjük. Narancslikőrrel, cukorral, vaníliával és kevés sóval ízesítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek