Csillagtökös fogások

Még nincs késő, akár másodvetésként is helye lehet kertünkben a csillagtöknek vagy patisszonnak. Ránthatjuk hús helyett főzelékhez, párolhatjuk köretként, grillezhetjük, tölthetjük darált hússal, gombával, jó lecsónak, sőt savanyúságnak is.

Kertünk-udvarunkPethes József2010. 06. 08. kedd2010. 06. 08.
Csillagtökös fogások

Az Amerikából származó növényt már az őslakos indiánok is fogyasztották, napjainkra pedig világszerte elterjedt. Hazánkban csak az utóbbi évtizedekben vált ismertté, majd szép lassan elterjedt. Nagyjából megvan benne minden fontos táplálóanyag, ami a spárgatökben is található, viszont jóval több C-vitamint tartalmaz: majdnem annyit, mint a paradicsom.

Mint általában a tökfélék, ez is melegigényes növény. Sekély gyökérzete miatt száraz nyarakon rendszeresen öntözni kell. Az uborkánál kevesebb, a spárgatöknél valamivel több vizet kíván. Csak a jól trágyázott talajt szereti. A nitrogént, a foszfort egyaránt nagy mennyiségben használja fel. A talaj szerkezete iránt már kevésbé igényes, a szélsőségesen rossz talajokat kivéve valamennyi talajtípuson jól díszlik. Általában április végén, május elején kell vetni, de a korán lekerülő borsó, saláta, retek után másodterményként is termeszthető. Ha fészke alá pár kilogramm érett istállótrágyát vagy komposztot adunk, bőséges terméssel hálálja meg.

Különböző fajták közül választhatunk, de talán a hazai nemesítésű Óvári fehér a legnépszerűbb. Korán termőre fordul, vajszínű héja, vastag, fehér húsa van. Ha palántáról szaporítjuk, akkor már márciusban el kell vetni fűtött fólia alá, viszont a korán kiültetett növényeket a májusi fagyoktól óvni kell. Akár vetjük, akár ültetjük, 80 x 80 centiméteres területtel számoljunk fészkenként. Ha vetjük, akkor egy-egy fészekbe 3-4 magot tegyünk, 4-5 centiméter mélyre. A magok egy hét alatt kikelnek, majd a növény gyorsan fejlődik, s rá egy hónapra már virágzik is. A termések gyorsan növekszenek, így a virágok megjelenése után pár nappal már szedhetjük is a zsenge csillagokat.

Nem kényes növény: ha rendszeresen kapáljuk és öntözzük, s adtunk neki elég trágyát, akkor nincs vele gond. Egy ellensége van, a lisztharmat, ami a levelek száradásához vezethet. Ha nincs más megoldás, permetezni kell, de csakis környezetbarát, gyors hatású és hamar lebomló készítménnyel. Ősszel, a hőmérséklet csökkenésével a termések egyre kisebbek lesznek, ezeket még zsenge állapotukban érdemes savanyítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek