Fagyjelzés SMS-ben

A zalai gazda, amikor permetezni készül, nem a tornácról szemléli az időjárás alakulását, hanem bekapcsolja a számítógépét és rákattint a határon átnyúló regionális növényvédelmi előrejelző szolgálat weblapjára. Hasznos segítséget kap belőle.

Kertünk-udvarunkBozsér Erzsébet2011. 05. 16. hétfő2011. 05. 16.

Kép: Összefüggö mérömüszeres idöjárás-elörejelzö rendszer Zala megyében, gazdálkodók tájékoztatása, figyelmeztetése, Csáford, Veress János 2011.04.18. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fagyjelzés SMS-ben
Összefüggö mérömüszeres idöjárás-elörejelzö rendszer Zala megyében, gazdálkodók tájékoztatása, figyelmeztetése, Csáford, Veress János 2011.04.18. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Napi, heti, tíznapos, havi előrejelzést kaphat a gazda a léghőmérsékletről, a várható csapadék mennyiségéről, a széljárásról, a páratartalomról és az egészen pontos adatok ismeretében tervezheti meg az időszerű növényvédelmet. A Mura–Dráva–Zala folyók vízgyűjtőjében, vagyis Zala megyében és a horvátországi Mura mentén alakult ki ez a mérőműszeres előrejelző szolgáltatási rendszer. Ez összesen harminckét mérőállomást jelent, ebből hat a határ túloldalán található. A rendszer alapjait elsőként az országban nyolc éve rakták le, és éppen Zalában tíz állomással. Utána a kedvező tapasztalatok ösztönözték arra a Zala Szőlő- és Borkultúrájáért Egyesület vezetőit, hogy uniós segítséggel kiépítsék a teljes, korszerű hálózatot. Az IPA előcsatlakozást támogató rendszerben találták meg azt a horvát határon átnyúló programra kiírt pályázatot, amely lehetővé tette a szolgáltatás megvalósítását a természeti egységet jelentő Mura–Dráva–Zala vízgyűjtőjében, ahol kiemelt szerepe van az élő vizek szennyezéstől való megóvásának.

– Közbeszerzéssel decemberben kerültek ki a mérőműszerek, és az idei vegetációs időszakban már használhatók az információk, amelyek nagy segítséget jelentenek a környezetkímélő, integrált növényvédelemben. A korábban kihelyezett tíz állomás számunkra negyven százalék növényvédőszer-megtakarítást hozott, mert jól tudtuk időzíteni a védelmi munkát, és ezáltal kisebb lett a környezet terhelése is – magyarázta Veress János csáfordi szőlőtermesztő, a Zala Szőlő- és Borkultúrájáért Egyesület elnöke. Azt is elmondta, hogy széles körű összefogásra volt szükség a szolgáltató hálózat megteremtéséhez.

A pályázati projekt kétpólusú: a magyarországi vezető partner a Zala Szőlő- és Borkultúrájáért Egyesület, amellyel együttműködést vállalt a nagypáli, a kispáli és a gősfai önkormányzat, a Zalai Borvidék összes hegyközsége, valamint a helyi növénytermesztő gazdaságok. A horvát oldalon egy nagy burgonyatermesztő társaság a partnerük. A mintegy 350 ezer eurós költségvetésű program keretében osztrák rendszerű mérőállomásokat telepítettek, amelyek friss, naprakész adatai folyamatosan rendelkezésre állnak a Zalamet.hu weboldalon.

– Csúcstechnika beszerzésére törekedtünk – mutatja Veress János. – Csak szoftver kérdése, hogy mit várunk el az előrejelző bázisoktól: napi, heti, tíznapos, havi előrejelzést kérhetünk a mikrokörnyezetből, ami biztonságos hátteret kínál a növényvédelmi munkákhoz. Megvalósulhat a környezet- és költségkímélő, versenyképes, a vízbázisokat nem veszélyeztető mezőgazdasági termelés az egész körzetben. Mérőegységeink információbázisa lehetővé teszi azt is, ha egy öntözéses gyümölcstermelő gazdaságban a fagyvédelemre berendezkedtek, mert jelzi a fagyveszélyt SMS-ben, mi több, be is kapcsolja a védekező rendszert.

Nagy előnye a térségi együttműködésnek, hogy egyes részeken korábban megjelennek a károkozók, és a naprakész adatok alapján gyorsabban, hatékonyabban szervezhető az egész területen a növényvédelem. A szakmai fejlődésben is segít az összefogás, mert az integrált gazdálkodásban együttműködés jön létre, rendszeressé válnak a szakmai tájékoztatók, bővül az információáramlás. Következő fejlesztésként szeretnénk majd az agrárinformatikai rendszert is kiépíteni.

És hogy mennyibe kerül az előrejelzés használata a gazdáknak? Nos, a pályázati idő alatt, tehát öt évig a szolgáltatás ingyenes.

Ezek is érdekelhetnek