Simogassunk mentát!

Többünk álma a saját fűszerkert, hiszen a frissen letört kakukkfűág zamata egészen más, mint a szárítotté, a mentalevél pedig hűsítőbbé teszi a limonádét.

Kertünk-udvarunkPalágyi Edit2011. 06. 19. vasárnap2011. 06. 19.

Kép: Szabadk’gy—s, 2011. jśnius 04. Boty‡nszki Mih‡ly Szadadk’gy—s főszernšvŽnytermesztÎ, ’riszeket mutat. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Simogassunk mentát!
Szabadk’gy—s, 2011. jśnius 04. Boty‡nszki Mih‡ly Szadadk’gy—s főszernšvŽnytermesztÎ, ’riszeket mutat. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A szabadkígyósi Kereki kert gazdái segítenek abban, hogy beleszagolhassunk a fűszerek világába. Mezőtúron laknak, de igazából a kertjükben élnek – magyarázza Botyánszki Mihály és felesége, akik igazi csodabirodalmat alkottak meg. Virágzó íriszeik látványa például messziről is elcsalogatja a látogatókat a Békéscsaba melletti Kereki kertbe.

Ha az ember elég szorgalmas, és ért ahhoz, amit csinál, akkor megélhet a földből, véli Botyánszki úr. Az agrármérnök a rendszerváltáskor lett vállalkozó, és a szántóföldi növények mellett egyre nagyobb fantáziát lát a virágokban, valamint a fűszerekben. Újabban a kertészeti vásárokon vetélkednek a vevők az erdei kakukkfű, a télálló bazsalikom vagy épp az oregánó palántáiért, főleg, ha tanácsokat is kapnak ahhoz, mit termeszthetünk otthon, akár egy balkonládában. Az sem mindegy állítólag, hogyan választjuk ki a számunkra megfelelő illatú növénykét.

– Ahogy a borkóstolásnak, úgy a fűszerek szagolgatásának is megvan a módja. A leveleket sohasem szabad morzsolgatni, akkor ugyanis megsérülnek azok az apró szőröcskék, amelyek az illóolajat tartalmazzák, s több nap kell hozzá, hogy regenerálódjanak. Ellenben ha csak finoman végigsimítjuk a leveleit, az illóolajos növény magától „bemutatkozik”, s megérezhetjük az illatát – avat be a titokba Botyánszki Mihály, aki az utóbbi években beletanult a fűszerek tudományába.

Botyánszkiék 30-40 fajta fűszert termesztenek, csak mentából vagy tucatnyit. Akad például indián és vörös menta, van almaillatú is, illetve olyan, ami a gyömbér vagy épp a banán aromáját idézi. Mutatnak olyant is, amit egyenesen azért nemesítettek ki a gyárak felkérésére, hogy azzal csokoládét ízesítsenek. A menta a természetben is ezerféleképpen kereszteződik, ám nem árt tudni, hogy mivel erőszakosan, tarackosan terjed, szinte kiirtani sem lehet, így nem mindegy, mi mellé ültetjük. Az sem mellékes, hogy egyúttal gyógyhatású, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést. A nyári melegben pedig egy-egy levélke megbolondítja a koktélokat, a teát és a limonádét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek