Borostyán kell a falnak

Tévhit, hogy a borostyán tönkreteszi az épületeket. Épp ellenkezőleg: a kúszónövény megvédi a falakat az időjárás viszontagságaitól, ráadásul hőszigetelésnek sem utolsó – állítják az Oxford Egyetem kutatói nemrég megjelent tanulmányukban.

Kertünk-udvarunkRomvári Orsolya2010. 05. 19. szerda2010. 05. 19.
Borostyán kell a falnak

A tanulmány elkészítésével az angol örökségvédelem bízta meg az egyetem kutatóműhelyét. A műemlékek védelméért felelős intézmény ugyanis – az állagmegóvás érdekében – rendszeresen megszabadította a gondjaira bízott épületeket a rájuk kúszó borostyántól. A jövőben valószínűleg nem fogják: a tanulmány szerint ugyanis a zöld növénytakaró inkább védi, mintsem roncsolná az épületeket.

A kutatók három éven át tanulmányozták a borostyán épületekre gyakorolt hatását, s azt találták, hogy a növénytakaró a téli időszakban átlagosan 15 százalékkal melegíti, nyáron pedig mintegy 35 százalékkal hűti a falak hőmérsékletét. A felfuttatott növények emellett jelentős mennyiségű szennyezőanyagot is felszívnak. Mivel a befuttatott falak kevésbé kitettek a fagynak, a hirtelen hőmérsékletváltozásnak, a csapadéknak, a környezetszennyezés káros hatásainak, ezért kevesebb repedés keletkezett rajtuk.

A tanulmány szerint a növény csak a repedezett, rossz állapotban lévő épületek állagát ronthatja tovább, mert a gyenge habarcsba kapaszodva leszakíthatja a málló vakolatot.

Ezek is érdekelhetnek