Szüretre fel!

Felgyorsította a szőlők érését a száraz, meleg augusztus, így sok helyen hamarabb kerül sor a szüretre. A korai fajtákat, például az Irsai Olivért már le is szedték, de a legtöbb szőlősgazda csak most kezd hozzá a szüreti előkészületekhez.

Kertünk-udvarunkPethes József2011. 09. 05. hétfő2011. 09. 05.

Kép: Hajós, 2007. szeptember 07. Hermanutz András a szüretre készíti elő a hordókat. Fotó: Ujvári Sándor

Szüretre fel!
Hajós, 2007. szeptember 07. Hermanutz András a szüretre készíti elő a hordókat. Fotó: Ujvári Sándor

Először az ültetvényben kell rendet rakni: vagyis gyomtalanítani és a fürtök körül eltávolítani a leveleket, hogy a bogyók szépen színeződjenek, édesedjenek, vagy ha bejön egy esős időszak, ne rothadjanak meg.

Ezután gondoskodni kell a szürethez szükséges eszközök és gépek előkészítéséről. A figyelmes gazda megélezi, megolajozza a szüretelő késeket és ollókat, mert fárasztó dolog életlen eszközzel dolgozni, ami még a fürtöket is roncsolja. A leszedett szőlőt vödrökbe, ládákba vagy puttonyba, tartályokba gyűjtjük. Azért, hogy a szőlőfürtök tiszta helyre kerüljenek, ezeket az edényeket szüret előtt le kell mosni és szárítani, mert a szennyezett felület ecetesedik, a pangó víz hígítja a mustot.

Ma már sok helyen alkalmaznak műanyag ládákat, vödröket, mert ezekben lehet sérülésmentesen és tiszta környezetben összegyűjteni a szőlőt, és ezek mozgatása, szállítása is könnyebb. Ha valaki fémedényeket, tartályokat használ, azokat rozsdátlanítani és festékkel mázolni kell, de legmegbízhatóbbak a rozsdamentes acélból készültek, azokat csak alaposan el kell mosni.

Ugyanígy meg kell tisztítani a darálókat, a kádakat, a préseket és a hordókat is. Nagyon fontos a feldolgozó helyiség, vagyis a présház és a pince kitakarítása. A falakat le kell meszelni és fertőtleníteni, a padozatot felmosni és szintén fertőtleníteni, mert bármilyen szennyező anyag, például nem nemes penész, kellemetlen szagok forrása lehet, amitől a mustok és borok illatanyagai károsodhatnak.

Ha már minden tiszta és rendben van az ültetvény is, csak meg kell venni a bor kezeléséhez szükséges kénlapot, borként, fajélesztőt, derítő és ülepítő anyagokat, és várni az optimális szedési időre, amikor a legédesebb a szőlő.

Ezek is érdekelhetnek