Virágoskert februárban

Bár az igaz, hogy a kerti növényeink nagy része ilyenkor még téli álmot alszik, de érdemes néhány dologra figyelni és a feladatokat elvégezni, hogy tavasszal a teljes pompájában ragyoghasson a kertünk.

Kertünk-udvarunkKovács Réka2009. 01. 25. vasárnap2009. 01. 25.
Virágoskert februárban

Kerti iszalag visszavágása
A nyáron virágzó iszalagokat ilyenkor érdemes visszavágni, mert ezzel a felgyorsítható az új hajtások növekedése tavasszal. A hónap elején a mongol iszalag (Clematis tangutica), az erdei iszalag (Clematis vitalba), és a réti iszalag (C. integrifolia) fajtáit kell visszametszeni, de érdemes a nagyvirágú hibrid fajokat is visszavágni még februárban.

Növények átültetése
Ez az időszak alkalmas arra, hogy azokat a bokrokat és virágokat átültessük, amelyek kinőtték eddigi helyüket.

Évelők szétválasztása
Enyhébb klímájú területeken sok évelőt szét lehet már választani, a fiatal egyedeket pedig frissen előkészített földbe ültetni.

Somok visszavágása
A téli somok drámai színhatásainak kiélvezése után eljött az idő, hogy tövig visszavágjuk őket. Ezáltal lesznek képesek új, erős hajtásokat hozni, melyek jövő télen ismét a kert díszei lehetnek.

Püspöksüvegek rendbetétele
A tél vége felé a püspöksüvegek (Epimedium sp.) kezdik egyre rosszabbul tartani magukat. Tegyük rendbe őket az idős levelek eltávolításával legkésőbb márciusig, még mielőtt a száruk túl magasra nőne. A kecses virágok tavasszal fognak kinyílni és a kertet szőnyegszerűen elborítani.

Korai szellőrózsák
A korán virágzó hagymás növények már ebben a hónapban elkezdenek éledezni. Itt az idő a szellőrózsák kiültetéséhez is. Mielőtt a hagymákat elültetnénk, érdemes egy napra beáztatni őket, hogy megszívják magukat vízzel és a duplájukra nőjenek. Cserépedénybe már most kiültethető, de szabadföldbe inkább csak márciusban vagy április elején ültessük.

Liliomok
Liliomhagymákat is ültethetünk már edénybe. Érdemes öt hagymát ültetni ugyanabból a fajból egy 25 cm-es edénybe. A terrakotta edények a legalkalmasabbak erre, mert a súlyuknál fogva nagyobb stabilitást adnak a magasra növő növényeknek.

Kéreg szórása
Szórjunk fakérget a növények alá még ebben a hónapban, mielőtt túl nagyra nőnének. Használjunk aprított fenyőkérget a fák, bokrok és virágok között, és szórjuk szét lehetőleg 5 cm vastagságban. A friss hajtások ezen keresztül fognak nőni, de ügyeljünk az ilyenkor virágzó növényekre, nehogy betemessük őket.

Fák

Ellenőrizzük a fák állapotát, nincs-e sérülés az ágakon, illetve a törzsön. Távolítsunk el minden sérült, törött részt, nehogy egy heves viharban vagy szél esetén sérülést okozzon.

Ezek is érdekelhetnek