A Nyugat ellensúlya

Szaúd-Arábia és Irán azon hat ország között van, amelyek jövőre új tagként meghívást kaptak a BRICS-hez – jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a magát a nyugati hatalmak ellensúlyának tekintő csoport csúcstalálkozójának utolsó napján. Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kapott felkérést, hogy jövő év január 1-jétől teljes jogú tagként csatlakozzanak – írja elemzésében az Eurázsia Központ.

KözéletT. Németh László2023. 09. 11. hétfő2023. 09. 11.

Fotó: MTI EPA, Halden Krog

CSIN Kang; LAVROV, Szergej; DZSAISHANKAR, Szubrahmanjam ; PANDOR, Naledi; VIEIRA, Mauro Fotó: MTI EPA, Halden Krog

„A BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) egy olyan dinamikus nemzetközi szervezet, mely az öt feltörekvő nagyhatalom közötti együttműködést és párbeszédet erősíti. A szervezet neve ezeknek az országoknak a kezdőbetűiből ered, és mögöttük egy sor gazdasági és politikai tényező áll, amelyek kiemelik a csoportosulás jelentőségét és fontosságát a világban. Gazdasági értelemben a BRICS-tagországok együtt rendkívül jelentős erőt képviselnek” – írja az Eurázsia Központ, amelynek gyorselemzése hozzáteszi: ezen országok összesített GDP-je a világ gazdasági teljesítményének jelentős részét adja (31,5%), ami óriási piaci lehetőségeket teremt mind egymás között, mind a globális kereskedelemben.

De nemcsak a gazdasági, hanem a politikai befolyása is jelentős a BRICS-országoknak. „Tagjaik geopolitikai és stratégiai tekintetben fontos szerepet töltenek be a globális ügyek alakításában. A szervezet nem csupán gazdasági hatalmi központ, hanem politikai platform is, ahol a feltörekvő nagyhatalmak együttesen lépnek fel. Ennek köszönhetően a BRICS a hagyományosan domináns Nyugatot képes ellensúlyozni a nemzetközi arénában. Az együttműködésük nemcsak a saját érdekeiket szolgálja, hanem hozzájárulhat a globális stabilitás és egyensúly fenntartásához is” – tájékoztat az elemzés.

A BRICS jelentősége több dimenzióban is megmutatkozik tehát: gazdasági erő, politikai befolyás és együttműködési platform. Ezen tényezők együttesen teszik a BRICS-et olyan szervezetté, amelynek szerepe és hatása növekszik a nemzetközi színtéren. „Az új tagok felvételével a BRICS jelentősége tovább nő, hiszen így már a világ népességének több mint 40 százalékát, a világ két legnagyobb gazdaságát, és immár a két legnagyobb olajtermelőt (Irán és Szaúd-Arábia), továbbá a két legnagyobb gáztermelőt (Oroszország és Irán) is soraiban tudhatja. Politikai és gazdasági szempontból ezért a kibővült szervezet képes lehet a nemzetközi világrend újrarendezésére és átalakítására” – hangsúlyozza az Eurázsia Központ.

Az öt BRICS-országból álló magcsoport több mint egy éve tárgyal a szervezet bővítésének kérdéseiről – mondta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Johannesburgban, az augusztus végi éves csúcstalálkozón. Az új tagállamok felvétele része annak a tervnek, hogy a globális kormányzást „többpólusú” világrenddé alakítsák át, amely a globális dél hangját a világ középpontjába helyezi – fogalmaz az elemzés. Az elemzők szerint a terjeszkedést Oroszország és Kína erősen sürgette, mivel a nyugati országok szankciók formájában próbálják meg visszaszorítani őket. 

„Ez a taglétszámbővítés történelmi jelentőségű” – mondta Hszi Csin-ping. A kínai elnök hozzátette, hogy a terjeszkedés a BRICS-együttműködés új kiindulópontja is. A kínai elnök szerint ez új lendületet ad a nemzetközi szervezet együttműködési mechanizmusának, és tovább növeli a világbéke és -fejlődés elérésének lehetőségét. Beszédében arra is kitért, hogy a fejlődő országok továbbra is számíthatnak Kínára. Ezt bizonyítja az is, hogy Afrikának az elmúlt évtizedben Kína hatalmas fejlesztési támogatást nyújtott, ezáltal lehetővé tette több mint 6000 kilométer vasút és autópálya, valamint 80-nál is több nagy erőmű megépítését a kontinensen. 

A feltörekvő gazdaságok csoportosulása formálisan 15 éve létezik. Egyes szakértők azt nyilatkozták, hogy nem sok eredményt ért el, mivel némely esetben ütköző politikai és társadalmi érdekeik folytán a BRICS vezetői nem mindig értenek egyet bizonyos kérdésekben. Az Eurázsia Központ elemzése kiemeli, hogy több mint 40 ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, és 23-an jelentkeztek hivatalosan abba a „klubba”, amely már a világgazdaság negyedét és a világ népességének 40 százalékát képviseli. Érdekesség, hogy mintegy 50 másik államfő és vezető is részt vett a dél-afrikai csúcstalálkozón. A jövő évben Oroszország fogja betölteni a szervezet elnöki tisztét, a csúcstalálkozó helyszínének az orosz elnök Kazanyt javasolta, és a fő téma a biztonságpolitika lesz. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek