Megfejtették a bálnák énekének titkát

A hangok létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor. Most kiderült a bálnák énekének titka.

KözéletMW 2024. 02. 24. szombat2024. 02. 24.

Kép: A bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészséges ökoszisztémájában, Fotó: George Karbus Photography, Forrás: Cultura Creative / AFP

A bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészséges ökoszisztémájában
Fotó: George Karbus Photography Forrás: Cultura Creative / AFP

Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát. A Nature folyóiratban publikált tanulmányban bemutatják, hogy az óceánok legnagyobb bálnái hogyan képesek a kísértetiesnek hangzó, összetett hangok kiadására - számolt be róla a BBC News.

A púpos bálnák és más sziláscetek különleges gégét fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt énekeljenek.

A hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor 

- mondta el a kutatást vezető Coen Elemans professzor, a Dél-dániai Egyetem tudósa a BBC Newsnak.

A sziláscetek 14 fajból álló csoportot alkotnak, amelyek a sziláik (lemezeik) segítségével szűrik ki a planktonszerű apró élőlényeket a vízből a táplálkozáshoz.

Ez is érdekelhet

Mindeddig nem volt világos, hogy hogyan adtak ki kísértetiesen hangzó, összetett dallamokat. Elemans professzor kollégáival három partra vetődött bálna teteméből távolította el a gégét, és ezek segítségével végeztek kísérleteket úgy, hogy levegőt fújtak át rajtuk.

Az emberi hangok a gégében lévő hangszalagok megrezegtetésével keletkeznek. 

A bálnáknak azonban U-alakú a hangszáluk és gégéjükben egy zsírpárna is található, ezek között préselik át a levegőt a hangképzéshez.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy az óceánban a hajózás által keltett zaj megzavarja a bálnákat. Ugyanis a bálnák énekének frekvenciája és a hajók által keltett zaj átfedésben van egymással - magyarázták a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint 

az óceáni zajok megakadályozhatják a bálnákat abban, hogy nagy távolságokra üzenjenek egymásnak.

Ez a megállapítás létfontosságú lehet a púpos bálnák, kék bálnák és más veszélyeztetett tengeri óriások védelme szempontjából.

Kate Stafford, az Oregoni Állami Egyetem bálnák kommunikációját kutató szakértője "úttörőnek" nevezte a tanulmányt. A tudós kiemelte: a bálnák különlegességét jelzi, hogy ilyen összetett hangzás kiadására képesek.

Ez is érdekelhet

A kutatás a bálnák evolúciójába is bepillantást enged azzal kapcsolatban, hogy őseik hogyan tértek vissza a szárazföldről az óceánokba, és milyen alkalmazkodásra volt szükségük ahhoz, hogy a víz alatt is kommunikálni tudjanak egymással.

Ezek is érdekelhetnek