Kárpátalján gyakran feldühödött nők kergetik el a toborzókat

Gestapo – így gúnyolják Ukrajnában a hadkiegészítő parancsnokságok egyenruhásait, akik azért szolgáltak rá a Harmadik Birodalom egykori politikai titkosrendőrségének nevére, mert egyre gyalázatosabb módszereket alkalmaznak az embervadászatukhoz.

KözéletMW 2024. 02. 25. vasárnap2024. 02. 25.

Kép: Nő sír az ukrajnai háborúban elesett ukrán katonák temetésén, Fotó: Mykola Tys, Forrás: MTI/EPA

Nő sír az ukrajnai háborúban elesett ukrán katonák temetésén
Fotó: Mykola Tys Forrás: MTI/EPA

Az országban ragadt hadkötelesek mozgástere minimálisra csökkent, sokan lopakodva jutnak el a munkahelyükre, mások még 2022-ben választották az önkéntes rabságot, és azóta ki sem lépnek az udvarukról. Ez azonban nem véd meg semmitől, hiszen számos példa van arra is, hogy a fegyveres toborzók nem kérdezik meg a tulajdonost, hanem egyszerűen csak bemennek az adott portára, és kirángatják a hadköteles delikvenst – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint Kárpátalját a napokban a kelet-ukrajnai Harkovból érkezett toborzók szállták meg, akik a nagyvárosokat és a falvakat járják a korosztályban megfelelő férfiak után kutatva. A magyarok által is lakott ukrajnai megyében megszaporodtak a közúti ellenőrzőpontok is, ahol a határőrség, a rendőrség és a hadkiegészítők közösen ellenőriznek.

Ez is érdekelhet

A mozgósítási eljárás úgy néz ki, hogy először igazoltatnak, majd az illető adatait egy táblagép segítségével ellenőrzik, és amennyiben nincs katonai nyilvántartásban vagy már körözik, akkor azonnal beviszik a parancsnokságra. A telefont elveszik tőle, és nem engedik meg, hogy értesítse a családtagokat, azt már csak akkor szabad, ha átszállították más megyébe. 

A sorrend néha változik, ugyanis van úgy, hogy nem is igazoltatnak, csak begyűjtik az áldozataikat, mint a sintérek a kutyát. Legalábbis a kárpátaljaiak így fogalmaznak.

A katonai mozgósítás, csakúgy, mint Ukrajnában máshol, két éve tart Kárpátalján is. Ez a régió azonban mindig is európaibbnak tekintette magát, mint Belső-Ukrajna, emiatt itt nem nézik jó szemmel az erőszakos toborzást. Elhurcolásokra pedig 1944 óta nem volt példa a térségben. 

Ungváron például rendszeresen zavarják el feldühödött nők a toborzókat, akiknek azt üvöltik, hogy ők menjenek harcolni, és ne hurcolják el a szeretteiket a háborúba.

Nincs nap, hogy ne készülne olyan amatőr felvétel, amint a többnyire külföldről, humanitárius segélyként kapott mikrobuszaikba ne erőszakkal tuszkolnának be valakit, hogy elvigyék az orosz–ukrán háború frontjára. 

Az ilyen esetek szinte mindennaposokká váltak Kárpátalján, de a napokban már arra is volt példa, hogy egy hadkiegészítőt fényes nappal vertek meg Munkácson. Mindezt pedig rögzítették is. Egyre nagyobb ugyanis a megvetés és a harag a begyűjtők ellen.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetnek