Pockok pusztítják a termést, nagy a baj

Országszerte nagy a baj a búzatáblákban: a termés kétharmadát is elpusztíthatja a mezei pockok minden eddiginél nagyobb inváziója, ezért a gabonatermesztők szükséghelyzeti engedélyt kértek az elszaporodott, kártékony rágcsálók irtására.

KözéletMW 2024. 02. 27. kedd2024. 02. 27.

Kép: A mezei pockok hatalmas károkat okoznak, akár a termés egyharmadát is lepusztíthatják, Fotó: Rudmer Zwerver, Forrás: Shutterstock

mezei pocok
A mezei pockok hatalmas károkat okoznak, akár a termés egyharmadát is lepusztíthatják
Fotó: Rudmer Zwerver Forrás: Shutterstock

Februárra oly mértékben elszaporodtak a pockok, hogy az országban mindenütt nagy károkat okoznak – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. A szervezet elnökségi ülésén az ország minden tájáról érkezett gyakorlati szakember elnökségi tagok arról számoltak be, hogy a pockok ellen jelenleg engedélyezett megoldások kevésnek bizonyulnak.

mezei pocok, járat, termőföld
Fotó: Rosta Tibor / MTI

 Ezért a GOSZ levélben kereste meg Nagy István agrárminisztert és az illetékes államtitkárt, Nobilis Mártont, hogy minél gyorsabban találjanak megoldást, amire a legfrissebb információk szerint a tárca nyitott. 

Nem véletlenül nagy az aggodalom, ugyanis a GOSZ-elnök szerint, ha nem sikerül a védekezés, a pockok akár a termés 40-70 százalékát is képesek elpusztítani

– írja a vg.hu. 

A pocokprobléma azonban idén rendkívüli, mert mint a GOSZ-elnök elmondta

olyan nem szokott előfordulni, hogy a pockok februárban fel tudjanak nevelni egy generációt, márpedig most ez történt.

Hiába bírtak a gazdák abban, hogy a csapadékosabb időjárás – ami januárban 200 ezer hektáron rég nem látott belvizet is eredményezett – kiirtja majd a pockokat, ez nem történt meg. Petőházi szerint ehhez hiányzott a legalább három hétig tartó hótakaró, a fagyok, és ezek alapján az is, hogy a járatok teljesen telítődjenek vízzel.

Ez is érdekelhet

A gazdálkodóknak azonban nem csupán a pockok inváziója okoz gondot, hanem az is, hogy a vetések állapota az ország egész területén romlott. 

Annak ellenére ugyanis, hogy a talajok átnedvesedése nem tudta megállítani a pockok gradációját, több százezer hektár lehet a károsan átnedvesedett terület, ahol tönkremegy az állomány. 

Az enyhe, nedves időjárás miatt pedig várható az is, hogy növényvédelmi problémákkal is szembesülniük kell a gazdálkodóknak – írja a Világgazdaság. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetnek