Idén korábban indult a medvehagymaszezon

A kedvelt növény gyűjtésének azonban nemcsak a hatóságok által előírt, hanem a mérgezés elkerülése miatt is vannak betartandó szabályai.

KözéletMW 2024. 03. 04. hétfő2024. 03. 04.

Kép: A medvehagyma gasztronómiai felhasználása az utóbbi években terjedt el, Fotó: encierro, Forrás: shutterstock

Woman,Picking,Wild,Garlic,(allium,Ursinum),In,Forest.,Harvesting,Ramson
A medvehagyma gasztronómiai felhasználása az utóbbi években terjedt el
Fotó: encierro Forrás: shutterstock

Alapesetben március végén, április elején van az utóbbi években egyre népszerűbb medvehagyma gyűjtési szezonja, idén azonban a Mecsekben már február közepén beindult a medvehagymaszezon. A népnyelvben „vadfokhagymának” vagy „kígyóhagymának” is nevezett növény annyira népszerű lett az elmúlt időszakban, hogy a megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni – írja cikkében a Világgazdaság.

A növény gyűjtésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy

a védett területeken tilos szedni, de állami erdőkben bárki gyűjtheti, feltéve, ha saját felhasználásra szánja. A jelenleg hatályos előírások szerint fejenként maximum két kilogrammot szabad szedni, a saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyomatékosította: medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén annak tulajdonosa, állami erdőnél pedig a területet kezelő erdészet állítja ki.

A medvehagymát sokan gyógynövényként használják, fiatal levelei és hagymája ugyanis vérnyomáscsökkentő hatású, jót tesz az emésztőrendszernek és a szervezet ellenálló-képességét is javítja.

Mint minden vadon termő növény, így a medvehagyma gyűjtésének is megvannak a veszélyei, fontos tehát, hogy alaposan meggyőződjünk arról, hogy valóban medvehagyma került a kosarunkba, és nem gyöngyvirág, vagy őszi kikerics.

A medvehagyma levele ugyanis feltűnő hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthető e növény levelével, ám nem elhanyagolható különbség, hogy a gyöngyvirág, és az őszi kikerics mérgező, esetenként halálosan. Az élelmiszer-biztonsági hatóság szakértői azt tanácsolják, hogy 

dörzsöljük meg medvehagyma levelét, ha ugyanis annak fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, valóban medvehagymát szedtünk,

 a gyöngyvirágnak és a kikericsnek ugyanis nincs fokhagymaillata. Praktikus tanács, hogy a medvehagymát a gyűjtésnél a tövénél fogjuk meg, és egy-egy tőről csak a levelek felét szakítsuk le, úgy, hogy a hagyma lehetőleg ne mozduljon meg a talajban, így tovább élhet a növény.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek