Veszélybe kerülhet a világ mezőgazdasága

A globális élelmiszerválság fenyegetése mellett egy újabb problémával is meg kell küzdeni: egy gombabetegség tizedeli a búzát, erősen csökkentve a megtermelt mennyiséget.

KözéletMW 2024. 03. 01. péntek2024. 03. 01.

Kép: Veszélybe kerülhet a világ mezőgazdasága a búza gombás megbetegedése miatt, Fotó: maxbelchenko, Forrás: shutterstock

Wheat,Quality,Check.,Farmer,With,Ears,Of,Wheat,In,A
Veszélybe kerülhet a világ mezőgazdasága a búza gombás megbetegedése miatt
Fotó: maxbelchenko Forrás: shutterstock

Brazíliából terjedt el a világon a Magnaporthe oryzae gomba (magyarul rizsgomba) okozta búzabetegség, amely a kutatók szerint 2050-ig 13 százalékkal csökkentheti a kulcsfontosságú növény globális termelését.

A nemzetközi tudósokból álló csoport a betegség 1985-ös megjelenése óta először készített egy olyan új modellt, amely bemutatja, hogyan terjed majd el a rizsgomba a jövőben. Az előrejelzések szerint a korábban csak kismértékben érintett országokban is tovább terjed ez a betegség – írja a Világgazdaság.

Mi is ez a megbetegedés?

A Farminguk portál cikke szerint a rizsgomba, amely – gombabetegség lévén – a nedves területeken komoly veszélyt jelent a termelésre. Eredetileg Brazíliából terjedt át először a szomszédos országokba, majd a Dél-Amerikán kívüli első eseteket először Bangladesben jegyezték fel 2016-ban, később pedig Zambiában 2018-ban. A kutatók szerint 
Dél-Amerika, Dél-Afrika és Ázsia lesz a leginkább érintett a betegség jövőbeni terjedésében.
Az előrejelzések szerint a korábban érintetlen területeken is megjelent a gombás megbetegedés:a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) által vezetett kutatócsoport új tanulmánya szerint Afrikában és Dél-Amerikában a búza termőterületének akár 75 százaléka is veszélybe kerülhet a jövőben.

Az előrejelzések szerint a rizsgomba tovább terjed azokban az országokban is, amelyeket korábban csak kismértékben érintett, így például Argentínában és Zambiában, de olyan helyekre is behatol, amelyek korábban érintetlenek voltak. Idetartozik Uruguay, Közép-Amerika, az USA délkeleti része, Kelet-Afrika, India és Kelet-Ausztrália.

A cikk ITT folytatódik!

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek