Évente több mint 150 ezer ember hal meg világszerte az év legmelegebb négy hónapjában

A kutatók 43 ország 750 helyszínén elemezték a napi halálozásokat és a hőmérsékletet.

KözéletMW 2024. 05. 15. szerda2024. 05. 15.

Kép: Európában volt a népességhez viszonyítva a legnagyobb halálozási arány, Fotó: JuYochi, Forrás: Shuttterstock

A,Railway,Engineer,Or,Rail,Transport,Technician,Wearing,A,Green
Európában volt a népességhez viszonyítva a legnagyobb halálozási arány
Fotó: JuYochi Forrás: Shuttterstock

Az év négy legmelegebb hónapjának hőhullámai évente világszerte több mint 150 ezer ember halálát okozzák - állapították meg az ausztrál Monash Egyetem kutatói szerdán megjelent tanulmányukban.

1990 és 2019 között a hőhullámokkal összefüggésbe hozható többlethalálozások száma évente 153 078 volt. Minden tízmillió lakosra 236 haláleset jutott, azaz a globális halálozások egy százaléka.

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez 43 ország 750 helyszínén elemezték a napi halálozásokat és a hőmérsékletet. Kiderült, hogy míg Ázsiában volt a legnagyobb a becsült halálozások száma, Európában volt a népességhez viszonyítva a legnagyobb halálozási arány, tízmillió lakosonként 655 fő.

Ez is érdekelhet

Országos szinten Görögországban, Máltán és Olaszországban volt a legmagasabb a többlethalálozási arány.

A kutatás szerint összességében a hőhullámok okozta halálesetek legnagyobb becsült arányát a száraz éghajlatú és alacsonyabb közepes jövedelmű térségekben tapasztalták.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták: 

kulcsfontoságú, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egészségre gyakorolt egyenlőtlen hatásával foglalkozzunk, ehhez viszont átfogó megközelítésre van szükség, amely nemcsak a hőhullámok közvetlen egészségügyi kockázatait kezeli, hanem a sérülékenység és egyenlőtlenség minimalizálására hosszú távú stratégiákat alkalmaz.

Mint írták: eredményeik szerint a hőhullámok egészségügyi hatásainak csökkentésében potenciális előnyökkel járnak az egészségügyi ágazat alkalmazkodását és ellenálló képességét fokozó kormányzati intézkedések, amelyek figyelembe veszik a közösségek közötti egyenlőtlenségeket.

Ezek is érdekelhetnek