Az NMHH megállapodást írt alá három szervezettel az online gyermekvédelem érdekében

Együttműködési megállapodást írtak alá az online gyermekvédelem érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetői Budapesten.

KözéletMW 2024. 05. 31. péntek2024. 05. 31.

Kép: Mára a digitális tudatosság az általános műveltség része lett, a gyermekek könnyen áldozattá válhatnak, ezért a szülőknek segíteni kell őket a médiatudatosságban is, Fotó: Iuliia Shcherbakova, Forrás: shutterstock

Toddler,Girl,Playing,With,Digital,Wireless,Tablet,Computer,On,Couch
Mára a digitális tudatosság az általános műveltség része lett, a gyermekek könnyen áldozattá válhatnak, ezért a szülőknek segíteni kell őket a médiatudatosságban is
Fotó: Iuliia Shcherbakova Forrás: shutterstock

Koltay András, az NMHH elnöke az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta, három olyan, fontos szervezettel lépett partnerségre a hatóság, amellyel eddig is szakmai kapcsolatban állt. Reményét fejezte ki, hogy a még szorosabbá váló kapcsolat a mindennapok szintjén elősegíti a „közös ügyet”: a gyermekeket veszélyeztető problémák „egyre megnyugtatóbb kezelését”.

A gyermekvédelem a médiatechnológia fejlődésével mindig középpontban állt, régen a televíziót tartották súlyos problémának, ma az online szolgáltatásokat

– mondta a hatóság elnöke. Hozzátette, a jogszabályok kijelölik a hatóság kötelezettségeit, ezek a hatáskörök folyamatosan bővülnek, például küszöbön áll az online pornográfiával kapcsolatos szabályozás.

Azonban a hagyományos szabályok már világszerte nem eléggé hatékonyak, a médiahatóságok önmagukban nem tudják megfelelően kezelni a problémákat; az érdekeltekkel való együttműködésre van szükség, a közérdekű feladatokat ellátó civil szervezetek bevonására – fejtette ki Koltay András. Közölte, a hatóság célcsoportjába tartozik minden gyermek, szülő és tanár is.

Az NMHH-elnök kitért arra, hogy

az online gyermekvédelem érdekében működtetik a három Bűvösvölgy médiaértési központot, valamint Internet Hotline segélyvonalat, továbbá a Gyermekvédelmi internet-kerekasztalt. Elindították a Net-Coach képzést az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával közösen, a Mobil a családom? programban pedig színházi eszközökkel mutatják be a problémákat, emellett indulás előtt áll középiskolai partneriskolai programjuk, valamint számos tudományos és ismeretterjesztő kiadványt, oktatási anyagot is készítettek.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke kijelentette, fontos céljuk a jövő generációjáért való felelősség erősítése a családokban.

Mára a digitális tudatosság az általános műveltség része lett, a gyermekek könnyen áldozattá válhatnak, ezért a szülőknek segíteni kell őket a médiatudatosságban is, hogy fel legyenek vértezve az összes veszély ellen – hangsúlyozta a NOE elnöke.

Kiemelte, a szülők és gyermekek egyre több időt töltenek az online térben, és ennek az időnek a minősége nem olyan, mint a személyes jelenléttel járó kapcsolatoké. Megemlítette, hogy a Bűvösvölgy programban nyújtott széleskörű tájékoztatás „immunerősítő” a mai világban.

Ez is érdekelhet

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke arról beszélt, Magyarországon 340 ezer családból hiányzik az édesanya vagy az édesapa, és ezekben a családokban nagyon kevés a pénz és az idő, ezért az ilyen gyermekek nagy hátránnyal indulnak, digitális ellenőrzésük is nehezebb, amikor „egy szülőnek kell kettő helyett helytállni”.

Az NMHH segítségével meg tudják mutatni a szülőknek, „hogyan lehet ezt jobban csinálni”, és a gyermekeknek, hogyan tudják megvédeni magukat az online térben is, megismertetni a veszélyeket velük - mondta el Nagy Anna.

Pechan Szabolcs, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának megbízott ügyvezetője úgy vélte, minden civil szervezet számára fontos ez a „közös gondolkodás” a médiahatósággal, és nagyon jól hasznosulnak az így kapott információk.

A technika „őrületes gyorsasággal” változik, mindig jönnek az újabb veszélyek, lényeges, hogy a gyermekek az online világban se tévedjenek el, emellett a nevelőszülők számára is elengedhetetlenek az ilyen képzések – hangoztatta Pechan Szabolcs.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek