Minden hegyes-erős paprika vetőmag megfelelt a követelményeknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta program legújabb tesztjén, minden követelménynek megfelelt mind a 12 termék - közölte a Nébih kedden.

KözéletMW 2024. 06. 11. kedd2024. 06. 11.

Kép: Borítóképünk illusztráció, Fotó: Danisha Sonny, Forrás: shutterstock

Group,Of,Green,Chili,On,A,Cart,In,Supermarket,Jakarta
Borítóképünk illusztráció
Fotó: Danisha Sonny Forrás: shutterstock

A Szupermenta a legutóbbi tesztje során összesen 12 kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg, melyek között négy csávázott és hét hibrid szerepelt. Származásukat tekintve kilenc hazai, három pedig külföldi volt - írták.   

A vetőmagoknál a Nébih szakemberei elsősorban a legfőbb minőségi mutatókat: a csírázóképességet, valamint a tisztaságot vizsgálták meg. Ellenőrizték továbbá a tételek idegenmag-tartalmát is, azaz hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag.

Az eredmények szerint a vonatkozó határértékeknek minden egyes termék megfelelt.   

A kedveltségi vizsgálaton olyan fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagoláson feltüntetett információk, valamint a felhasználási utasítás megléte és érthetősége. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a legfontosabb minőségi mutatók: a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálatainak eredményeit. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján született meg, a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Ezek is érdekelhetnek