Ezzel a diétával fogyhatnak lekönnyebben a túlsúlyos gyerekek

Minden negyedik magyar gyermek túlsúlyos, a problémák már két-három éves korban kezdődnek.

KözéletMW 2024. 07. 21. vasárnap2024. 07. 21.

Kép: Túlsúlyos gyermek orvosnál, Fotó: Pixel-Shot, Forrás: Shutterstock

Overweight,Girl,Visiting,Nutritionist,In,Clinic
Túlsúlyos gyermek orvosnál
Fotó: Pixel-Shot Forrás: Shutterstock

Egy friss tanulmány szerint a gyerekek szívének egészségéhez a mediterrán diéta vezet, ezzel lehet megelőzni, hogy szív- és érrendszeri problémákkal küzdő felnőttekké váljanak, és a testsúly karbantartásához is jó irány. Aki már próbálta, tudja, mennyire nehéz egy gyerek étrendjét átállítani, elég a menzareformra gondolni, mekkora felháborodást keltett a csökkentett só- és cukortartalmú étrend a szülők között is.

A gyermekkori helytelen táplálkozási szokások túlsúlyhoz vezetnek, és nagy kockázattal járnak, a gyerekek drámai mértékű elhízására az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet. 

A mediterrán étrendről már bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van a felnőttek egészségére, de egy új tanulmány szerint a gyermekek egészségét is ezzel lehet megóvni.

 A mediterrán étrend a szakmai fórumokon évről évre elnyeri a legjobb általános étrend címet, mert könnyen követhető, családbarát, élvezhető, finom alapanyagokat használ. 

Tanulmányok igazolták azt is, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, a magas koleszterinszintet, lassítja a demenciát, a memóriavesztést, enyhíti a depressziót, valamint csökkenti a mellrák kockázatát is. A mediterrán táplálkozás hozzájárul a csontok, a szív- és érrendszer egészségéhez, így a hosszabb, egészséges élethez is.  

Mi az a mediterrán étrend?

A diéta elsősorban zöldségeken, hüvelyeseken, gyümölcsökön, dióféléken alapul, ezt teljes kiőrlésű gabonával egészítik ki. Olívaolajat használ az ételekhez, kerüli a vajat és más zsírokat. A cukros édességeket és a finomított ételeket pedig ünnepi alkalmakra tartogatja. Sok halat, kevesebb szárnyast és még kevesebb vöröst húst esznek ebben az étrendben a hagyományos nyugati táplálkozáshoz képest. Ennek köszönhetően a mediterrán diéta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban, nem tartalmaz annyi feldolgozott élelmiszert, mint a nyugati ember átlagos étrendje. A nevét onnan kapta, hogy ez a fajta táplálkozás a Földközi tenger partján fekvő dél-európai és észak-afrikai országokra jellemző. 

Ez is érdekelhet

Mitől lesz ez jó a túlsúlyos gyerekeknek? 

Egy friss kutatás szerint minél korábban sikerül kialakítani az egészséges táplálkozási szokásokat, annál nagyobb az esély, hogy sikerül megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint az anyagcsere-rendellenességeket, így a magas vérnyomást és a cukorbetegséget, amelyek gyakran gyermekkorban kezdődnek. 

A mediterrán diétával egy lassú, de tartós súlycsökkenés érhető el felnőtteknél, így várhatóan a gyerekek esetében is.

 A kutatók azt mondják, nem kell minden gyermeknek mediterrán étrendet alkalmaznia, de fontos, hogy a gyermekek étrendjében növeljük az „igazi ételeket”, és csökkentsük a magasan feldolgozott, hozzáadott cukrot és nátriumot tartalmazó élelmiszereket – írja a CNN cikke.  

Egy tipikus tini napi bevitt kalóriáinak 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalóriák teszik ki. Minden olyan változtatás, amely csökkentheti a csipsz, a sütemények és a cukros üdítőitalok fogyasztását, valamint növeli a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, már nagy nyeremény.

Hogyan kell alakítani a gyerek étrendjét? 

A gyerekek étrendjének átalakítása sok ellenállással jár, ezért mindig fontos szem előtt tartani a gyermek preferenciáit, a környezet kulturális hagyományait – mondják a szakértők –, emellett a gyermekorvos által javasolt testmozgás is kulcsfontosságú. Hangsúlyozzák, hogy a szülőknek kell példát mutatniuk azzal, hogy ők is, tehát az egész család megfelelően étkezik, megfelelő időben. Azt is javasolják, fontos lenne korlátozni a főétkezések közötti nassolást, a cukros italok és gyümölcslevek fogyasztását, mert ez nagymértékben segítené a testsúly és a vércukorszint szabályozását. 

A kutatások folynak tovább, de az már eddig is kiderült, hogy a mediterrán étrend következetesen csökkenti a vérnyomást, de arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy mekkora az az időtáv, amelynek során a glükóz és inzulinszint is normalizálódik. 

A szakértők azt tanácsolják, a leghatékonyabb lépés, amit egy szülő megtehet, hogy elkötelezi magát a rendszeres családi étkezés mellett, és megpróbálja otthon elkészíteni az ételeket, amilyen gyakran csak lehetséges. Minél többet kínálják a gyerekeket a gyümölcsökkel, zöldségekkel, halakkal, annál nagyobb az esélye, hogy megkóstolják és megkedvelik. 

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek