Világviszonylatban is jelentős a Brigetio területén végzett ásatás

A Brigetio területén végzett ásatás világviszonylatban is jelentős a római kori régészeti feltárások között - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

Közélet2024. 08. 14. szerda2024. 08. 14.

Kép: A római kori Brigetio területén végzett ásatás a katonai fürdő feltárását bemutató nyílt napon Komáromban 2024. augusztus 14-én, Fotó: Szigetváry Zsolt, Forrás: MTI

A római kori Brigetio területén végzett ásatás a katonai fürdő feltárását bemutató nyílt napon Komáromban 2024. augusztus 14-én
Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI

Vincze Máté, aki a Brigetio katonai fürdőjének feltárását bemutató nyílt nap alkalmából látogatott el a komáromi helyszínre, elmondta, hogy egy tanásatásról van szó, ahol minden évben a régészhallgatók nyári szakmai gyakorlatot végeznek. 

Immár 30 éve tart Komáromban az egykori római város és erőd feltárása

– tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy csak négy-öt Brigetióhoz fogható mértékű katona- és polgárváros van, amely fennmaradt a római világból. 

Az elmúlt évtizedekből egyértelműen kiderült, hogy Komárom egy kiemelkedő római város, a birodalom egyik ékköve volt. Korábban Komáromban megtalálták az egykori római polgárváros nyomait, a város határában pedig az egykori katonai város nyomait. Az elmúlt évtizedekben a magyar régész szakma nagy része itt tanult és itt vált a magyar régészet a világban keresetté 

– mutatott rá.

Ez is érdekelhet

Vincze Máté elmondta, hogy 

a régészek talajradaros előzetes térképvizsgálata alapján a jövőben egy kórházépület, valamint a fürdőhöz kapcsolódó egyéb katonai épületek várnak még feltárásra.

Szerda délután a közönség is megtekintheti az ásatás eddigi eredményeit. Vincze Máté azt mondta: aki nem tud ezen részt venni, az látogasson el a 2023-ban átadott komáromi Brigetio Öröksége Látogatóközpontba, ahol a Brigetio öröksége című állandó régészeti kiállítás látványos, interaktív formában mutatja be az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Komáromi Klapka György Múzeum együttműködésében 1992 óta zajló feltárások legszebb leleteit, köztük falfestményeket, tárgyakat és különféle struktúrákat.  

Három évtizede tart a feltárás Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Vincze Máté beszélt arról is, hogy az ásatás eddigi eredményeit is bemutató látogatóközpont másfél milliárd forintos önkormányzati, kormányzati és Európai Uniós összefogással valósult meg. A későbbi tervek között van egy szabadtéri régészeti park kialakítása, amelynek kiviteli tervei és alapmunkálatai már elkészültek, a források biztosítása azonban arra vár, hogy véget érjen a háborús helyzet és enyhüljön a gazdasági nehézség - magyarázta az államtitkár.

Brigetio egy 15-20 ezer lakosú virágzó multikulturális vidéki város volt, ahova a Római Birodalom minden szegletéből érkeztek emberek katonaként vagy a rajta áthaladó limes-úton folyó kereskedelmi forgalom résztvevőjeként. Az egykori Brigetio három részből állt: a polgárvárosból, a katonavárosból és a legiotáborból. Az elmúlt négy évben a katonai fürdőt tárták fel, amely a legiotáboron belül a legnagyobb épület volt, 6-7 ezer négyzetméteren terült el.


   

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek