Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség felkészült (videó)

A miniszterelnök Sulyok Tamás köztársasági elnököt a Sándor-palotában tájékoztatta az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról.

Közélet2024. 09. 16. hétfő2024. 09. 16.

Kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Fotó: Fischer Zoltán, Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: Fischer Zoltán Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 24 órán belül 4000 katonát tudunk mozgósítani az árvízi védekezésben

A vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn Neszmélyen, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, ezt a számot a területvédelmi tartalékosok bevonásával folyamatosan emelni tudják. A Magyar Honvédség készen áll, és segít a vízügynek, hogy megóvják az emberek életét, az otthonokat.

A Magyar Honvédség helikopterei az árvízi gócpontok felmérésében segítenek, illetve a lánctalpas kétéltű járművek is rendelkezésre állnak - ismertette a miniszter.

Miután 2013-ban sikerült, ez most is sikerülni fog. Össze kell fognunk, mindent meg kell tennünk

 - jelentette ki, majd megköszönte a civilek munkáját, akik ahogy Neszmélyen, úgy a többi helyszínen is segítenek a homokzsákok töltésében.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az itteni települések a múlt csütörtöki védelmi bizottsági ülés után kezdték meg a felkészülést, ütemtervet alkottak a védekezési módokra. A Vízimolnár utca Neszmély egyik legnehezebben védhető része, itt reggel 8 órától építik a nyúlgátat a katonák.

Győrben mobilgátat építettek, Gönyűn a lakosság segítségét kérik

Győrben árvízvédelmi mobilgátat építettek a Dunakapu téren, Gönyűn pedig a lakosság segítségét kérte a polgármester a homokzsákok töltésében.
A Győr-Szol Zrt. tájékoztatása szerint hétfő délelőtt megépítették az árvízvédelmi mobilgátat a Dunakapu tér mindkét oldalán.

A mobilgát a Dunakapu tér felújításával egyidőben készült el, védve a várost árvíz esetén.

A közleményben azt is írták, hogy a Győr-Szol Zrt. feladata az önkormányzati közösségi ingatlanok védelme. Hatezer homokzsák áll rendelkezésre, utánpótlásra is van lehetőség. Ugyanakkor egyéni, lakossági kérésre homokzsákokat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól lehet kérni.

Major Gábor, Gönyű polgármestere (független) a település Facebook-oldalán kérte a helyiek segítségét homokzsákok megtöltéséhez és azok kiszállításához az árvíz által érintett területekre. Azt írta, „nagy szükség van most minden segítő kézre”.

MÁV: zavartalan a vasúti közlekedés az országban

Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolságibusz-közlekedés az országban - jelentette ki a MÁV vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

Eddig az eső és a viharos szél okozott átmeneti zavarokat a vonatközlekedésben, a hétvégén több mint 15 alkalommal vonultak ki a pályafenntartásban dolgozók, akiknek a pályára, vagy a felsővezetékre dőlt fákat, gallyakat kellett eltávolítaniuk - közölte Hegyi Zsolt.

A jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladatuk, hogy fenntartsák a vasúti szolgáltatást, megvédjék a kiáradó folyóktól a vasúti infrastruktúrát, illetve tájékoztassák az utasokat azokról a változásokról, amelyek az árvíz miatt a hazai, illetve a nemzetközi vasúti közlekedésben történnek - tette hozzá.

Mint elmondta: annak érdekében, hogy a felsővezetékek sérülése esetén is fenntartsák a forgalmat a Dunántúl több csomópontjában dízelmozdonyokat helyeztek készenlétbe és országszerte 20 autóbuszt tudnak bevetni vonatpótlásra. Továbbá a nemzetközi forgalomban nem közlekedő vonatokat is pótolják belföldön, ez főleg az Ausztria felől, vagy abba az irányba közlekedőket érinti.

Egyetlen kivétel az Esztergom-Komárom vonal, amit átadtak a katasztrófavédelemnek, mert az része a védműveknek. A szakaszon vonatpótló buszok közlekednek - fűzte hozzá.

A következő napokban - folytatta - több helyszínen lesz szükség műszaki beavatkozásra az infrastruktúra védelme érdekében. Szerdán kővel megrakott kocsikkal terhelik le a győri Rába hidat, megakadályozandó, hogy a víz elsodorja a műtárgyat. Kritikus pont Szob és Nagymaros között a Szent Mihály hegy, ahol korábban sárlavina akadályozta a vonatközlekedést, ám az ellenőrzések szerint most ez nem várható.

Továbbá a Budapesti Közlekedési Központtal közösen tesznek erőfeszítéseket, hogy fenntartsák a szentendrei HÉV vonalán a közlekedést, a Volánbusz esetében zavartalan a közlekedés - sorolta.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi forgalomban komoly fennakadások vannak, Ausztriában Bécstől nyugatra, illetve Hegyeshalom felé sem közlekednek az árvíz miatt a vonatok. Erről folyamatosan tájékoztatják a pályaudvarokon és az internetes felületeken keresztül is az utasokat.

Az osztrák vasút tájékoztatása szerint szerdán reggel indulhat meg a vasúti forgalom Ausztriában - mondta a sajtótájékoztatón Hegyi Zsolt, aki szolidaritását fejezte ki az osztrák és a cseh vasutasokkal, illetve mindenkivel akiknek kárt okoznak az áradások.

Nem javasolt vonattal Csehországba, vagy azon túlra utazni

A cseh vasút tájékoztatása szerint a heves esőzések és árvizek miatt több vonalon is fennakadások vannak a vasúti forgalomban, ezért azt javasolják az utasoknak, hogy ne utazzanak vonattal Csehországba, vagy azon túlra az országon át - közölte a Mávinform hétfő délután az MTI-vel.
A vasúttársaság honlapján is elérhető közlemény szerint a Magyarország–Csehország, Lengyelország, Németország között közlekedő nemzetközi vonatok közlekedésében több korlátozás is életbe lépett.

A Báthory EuroCity mindkét járata csak Budapest és Hranice na Moravě között közlekedik, hétfőn és kedden éjszaka a Metropol EuroNight csak Budapest és Breclav között jár, a Varsó–Budapest és Berlin–Budapest közvetlen kocsik csütörtökig nem közlekednek, viszont a Hungária EuroCity járatai Budapest és Berlin között mindkét irányban korlátozás nélkül járnak - tájékoztattak.

A hétfőig megvásárolt és erre a hétre szóló jegyek jővő hétfőig használhatók fel, a későbbi utazást tervezők számára pedig a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítik vissza vagy cserélik ki a vasúttársaságok. A cseh vasút a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít, így a fenti időszakban bármelyik Csehországot érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel, járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állítanak ki - ismertették.

Az aktuális helyzetről információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is - áll a vasúttársaság közleményében.

Az EU klímafigyelő szolgálata műholdas felvételekkel segíti a védekezést

Műholdas térképekkel segíti a Közép-Kelet-Európában dúló árvizek ellen küzdő mentőegységeket és helyi hatóságokat az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság szóvivője.

A testület sajtótájékoztatóján Újvári Balázs elmondta, a jó minőségű műholdas felvételek segítségével az árvíz sújtotta országok, köztük Magyarország, Románia és Szlovákia hatékonyabbá tehetik a szárazföldi védekezést és segítségükkel további életeket menthetnek meg.

Az árvizekkel kapcsolatban a hét végén megszólalt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, valamint Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is. A politikusok együttérzésüket fejezték ki az áldozatok és károsultak felé, valamint jelezték: az EU kész segítséget nyújtani.

Az áradások már több országban emberéleteket is követeltek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség felkészült

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál.

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Elmondta, hogy a Lajtánál jelenleg a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 150 katonája teljesít szolgáltot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy szükség esetén H-145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni.

Kitért arra, hogy a Bécsi-medencében sok eső esett, ami azt jelenti, hogy a Dunán elérheti a víz szintje a 2013-as szintet, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál megközelítheti az 1997-es és 2009-es szintet.

Hangsúlyozta: a katonák várják, hogy bárhol, ahol szükség van rájuk, bevethetők legyenek. 

A Magyar Honvédség kész van, itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk önökre

 – tette hozzá.

Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal.

A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy Magyarország többször átélt már hasonló méretű árvizet, a kormánynak van gyakorlata és tapasztata abban, hogy hogyan kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófa esetén.

Nagy István szólt arról is, hogy az önkéntesek egyelőre az önkormányzatoknál jelezhetik segítő szándékukat, ahol elérhetőségeik megadását követően, szükség szerint tájékoztatják őket arról, hogy hol és milyen formában tudnak segíteni a védekezésben.

Elérte a Szigetközt az árhullám, Mosonmagyaróvárnál a Lajtán harmadfokú árvízvédelmi készültség van

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel hétfőn.

Azt írták: lassan elhagyja a térséget a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. Hozzátették: a legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, illetve az Inn- és a Traun-Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 milliméter eső.

Mint írták, egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását.

Közölték: a Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak.

A Szigetközben Mosonmagyaróvárnál a Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek - írták.

Tudatták azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón kedden, a nap második felében éri el a víz. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Hozzátették: bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is.

Az OMIT hétfő reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük - írták.

Orbán Viktor Visegrádon

Orbán Viktor miniszterelnök Visegrádon folytatta az árvízi védekezést irányító munkát - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Hétfő délben Visegrádon a mobilgátak telepítését ellenőrizte Orbán Viktor miniszterelnök. A terepszemlén a helyi védekezésért felelős vízügyi szakemberek, Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője valamint a város polgármestere is részt vett. 

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a mobilgátak telepítését ellenőrizi Visegrádon 2024. szeptember 16-án Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Megállapították: a sok ezer homokzsákot kiváltó mobilgátrendszer fejlesztése ezen a védekezési szakaszon is meghozta a várt eredményeket.

A védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni 

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor minden nemzetközi kötelezettségét elhalasztja

A rendkívüli időjárási helyzet és a Magyarországot sújtó árvíz miatt minden nemzetközi kötelezettségét elhalasztja a miniszterelnök.

Orbán Viktor döntését az X-en tette közzé hétfőn.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére elmondta: Orbán Viktor az árvízi védekezés miatt elhalasztotta az Európai Parlamentben esedékes felszólalását. Emellett szintén elhalasztotta a hét második felében tervezett látogatását a Vatikánban, továbbá lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor tájékoztatta a köztársasági elnököt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt egyeztetést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel a Sándor-palotában; a megbeszélésen a kormányfő tájékoztatást adott az államfőnek az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

SULYOK Tamás; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást ad az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a Sándor-palotában 2024. szeptember 16-án Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán Viktor és Sulyok Tamás megállapodtak abban, hogy a védekezés legkritikusabb napjaiban folyamatosan kapcsolatban maradnak, a kormányfő pedig rendszeresen tájékoztatja az elnököt az állami szervek által elvégzett munkáról illetve a szükséges veszélyhelyzeti intézkedésekről - ismertette a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Pintér Sándor: a felkészülés szintje százszázalékos

Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot - jelentette ki a belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Pintér Sándor közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében, lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait.

A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetésvégrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is - sorolta a tárcavezető.

Ismertette: Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte egy operatív törzs létrehozását. A védekezési feladatok irányítása pedig a belügyminiszter feladata, ezért Pintér Sándor minden külföldi útját lemondta.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Boris ciklon az elmúlt napokban jelentős károkat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz az alacsonyan fekvő lakóterületeket és Bécset is.

Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel - a többi között helikopterekkel - a honvédség, a büntetésvégrehajtás hivatásos állománya és önként jelentkező elítéltek is - közölte a belügyminiszter.

Hozzátette: a rendőrség garantálja a közbiztonságot, őrzi az esetlegesen elhagyott településeket, illetve az Országos Mentőszolgálat minden érintett területen kiemelt szolgálatot lát el, továbbá az illetékes kórházakban biztosított a vérellátás és a műtői kapacitás.

LÁNG István; RÉTVÁRI Bence; BOLCSIK Zoltán; PINTÉR Sándor; GÓRA Zoltán
Pintér Sándor sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Közölte, reményei szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár - fűzte hozzá Pintér Sándor.

A miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy hozzák létre a védelmi bizottságokat. A védekezéshez szükséges eszközöket az operatív törzs biztosítja, legyen az homokzsák vagy gépjármű - jelezte.

Ugyanakkor - folytatta - önkéntesek jelentkezését is várják a védekezéshez. Az interneten fogják közzétenni, hogy hol és milyen munkára jelentkezhet az, aki segíteni kívánja a védekezést.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a következő napokban az éjszakai adatok alapján hajnalonként összesítik az eredményeket a védekezést irányítók. Ez alapján határozzák meg a következő nap feladatait, erről pedig mindennap reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tartanak Rétvári Bencének, a tárca parlamenti államtitkárának részvételével.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: szakmai, logisztikai, tárgyi, anyagi segítséget nyújt az állam az árvíz ellen védekező önkormányzatoknak.

Ismertette: minden védekező település számára többrétű segítséget nyújt az állam. Egyrészt minden településen van a vízügy részéről egy széles körű árvízvédekezési ismeretekkel rendelkező műszaki vezető, aki segít kijelölni a védvonalakat, és megszervezni a védekezést.

Másrészt minden településen van egy összekötő a katasztrófavédelemtől a felmerülő tárgyi igények, például homok, homokzsák, gépek biztosítására.

Emellett a települések a védekezésre fordított összegeket később igényelhetik a vis maior alapból.

Hozzátette: az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok szervezik a védekezést, az állami védvonalakon pedig az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tehát az állam, így „teljes a védekezésünk”.

Arra fogunk törekedni, hogy mire az árhullám ideérkezik, mindenki biztonságban legyen

 - fogalmazott Rétvári Bence.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Láng István országos vízügyi főigazgató hangsúlyozta: a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén szélsőséges árhullámokat okozott az erős csapadéktevékenység.

Elmondta, hogy a Lajtán rekordszintű vagy rekordközeli árvíz várható, ezért kedden nagy valószínűséggel szükségtározót nyitnak Mosonmagyaróvár felett. A két Lajta közötti mezőgazdasági területre 140 hektáron fogják kiengedni a vizet, hogy a város terhelését csökkentsék - magyarázta.

A főigazgató úgy folytatta: a Dunán várhatóan másodpercenkénti 10 ezer köbméteres tetőzéssel fog belépni az árhullám az országba.

A szigetközi szakaszon rekordközeli vízszintek várhatók, de ez szerencsére nem érint lakott területeket - ismertette, kiemelve: az árvízi töltések biztonságának garantálása állami feladat.

Láng István tájékoztatása szerint a Duna szerdán a Szigetközben Nagybajcson tetőzik, csütörtökön és pénteken Komárom-Esztergom térségében, szombaton és vasárnap pedig Budapesten.

A vízszint várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt marad, de a rakpartokat valószínűleg sokáig lezárva fogják tartani - fűzte hozzá.

A főigazgató kitért arra is, hogy az állam "besegít a településeknek a védekezésbe": a vízügyi szakszolgálat minden önkormányzatnak műszaki irányítókat biztosít.

Jelezte, hogy az árhullám várhatóan jövő hétvégén hagyja el Magyarországot.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója közölte: valamennyi vármegyénél, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is megkezdték működésüket a védekezést irányító operatív törzsek.

Az elmúlt napokban 28 településen biztosítottak összekötőket a védelmi munkálatokkal kapcsolatban az önkormányzatoknak - mondta, hozzátéve: az árhullám levonulását drónokkal is tudják követni.

Góra Zoltán kijelentette: a katasztrófavédelem felkészült a feladatokra és mindent megtesz annak érdekében, hogy az árvíz a medrekben maradjon.

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket.

Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak - mondta Havasi Bertalan.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra

Úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán hétfőn.

A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben.

Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat
– tette hozzá. Kiemelte:

a magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb.

Így segíthet a lakosság az árvízi védekezésben

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) irányába arra vonatkozóan, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést.

Az OVF a közösségi oldalán reagált, közzétették az önállóan védekező települések listáját.

A közleményben azt írták: Amennyiben valaki teheti, hogy tevékenyen részt vállaljon a helyi védekezésben, javasoljuk, hogy keresse az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és tájékoztat a teendőkről.

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 15-21. Fotó: Országos Vízjelző Szolgálat, Hydroinfo/Nemzeti Archívum/MTI

Íme a helyszínek

Az Észak-Dunántúli  Vízügyi Igazgatóság területén:

Dömös
Dunaalmás, 
Esztergom, 
Gönyű, 
Hédervár, 
Lábatlan, 
Mosonmagyaróvár, 
Neszmély, 
Nyergesújfalu, 
Süttő, 
Pilismarót

A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság területén:

Budakalász,
Dunabogdány,
Dunakeszi,
Kismaros,
Kisoroszi,
Leányfalu,
Nagymaros,
Százhalombatta,
Szentendre,
Szob,
Sződliget,
Tahitótfalu,
Tass,
Vác,
Verőce,
Visegrád,
Zebegény 

A GYSEV vonalán is korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat

A Mávinform hétfői közleménye szerint a Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz-Sopron között közlekednek a vonatok.

A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok - jelezték.

A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek.

Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek.

A München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok nem közlekednek.

Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el - tudatta a Mávinform.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek